Premnožené diviaky terorizujú ľudí. „Na záhradu nemôžeme poslať deti ani psy,“ vysvetľujú

Premnožené diviaky terorizujú ľudí. „Na záhradu nemôžeme poslať deti ani psy,“ vysvetľujú
Dominik Cenkner

Extrémne premnožené diviaky desia obyvateľov českého mesta Ústí nad Labem. Diviaky ničia záhrady a útočia na domáce zvieratá. Mesto platí poľovníkom za ich odstrel odmenu, podľa miestnych to ale nepomáha.

Desiatky diviakov si už do záhradiek v centre Ústí nad Labem chodia ako domov. Rozbíjajú ploty, devastujú záhrady.

Už dávno neplatí, že za potravou vyrážajú v noci. „Je úplne bežné, že prídu o desiatej ráno alebo o druhej popoludní. Zožrali nám králiky, susedom sliepky,“ popísal pre CNN Prima NEWS záhradkár Tomáš Franzl.

„Sú tak drzí. Do záhrady lezú za bieleho dňa a pomaly začínajú likvidovať všetko naokolo. Bojíme sa ísť na záhradu alebo tam pustiť psy a deti,“ doplnila ďalšia Ústečanka Jana Časnochová.

 

Diviaky sa snažia odchytiť

Po celom meste je rozmiestnených sedem odchytových klietok. „Poľovníci v rámci svojej činnosti zakrmujú klietky, dávajú tam potravu. Prasa sa pri hľadaní potravy do klietky dostane, rypákom strčí do potravy, kde je nástražné zariadenie. To sa samo spustí a klietka sa zavrie,“ vysvetlil hovorca mestskej polície, Jan Novotný.

Medziročne sa lov čiernej zveri viac ako zdvojnásobil. Mesto preto aj v tomto roku vypláca piatim poľovníckym spolkom za odstrel diviakov odmenu.

„Za každé odstrelené prasa dostáva poľovník 500 korún (20 €) odmeny. Okrem klietok sú tu aj „nahánky“, ktorých sa zúčastňujeme,“ doplnil Novotný.

„Odstrel vraj nejde, pretože to je pozemok, na ktorom sa nemôže strieľať. Nemôžu sem dať ani tie klietky, pretože nespĺňajú kritériá, ktoré majú mať,“ povedala Časnochová.

 

Nepomáhajú vraj ani pachové ohradníky. S poľovníkmi sa ale dá dohovoriť individuálny lov. Ochrániť záhradu pred nájazdom diviakov pomáhajú aj ploty s betónovými podmurovkami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd