Presne pred 70. rokmi pokoril človek Mount Everest, najvyššiu horu sveta

Presne pred 70. rokmi pokoril človek Mount Everest, najvyššiu horu sveta
Dominik Cenkner

Po sérii prieskumných výprav a neúspešných pokusov sa na vrchol Mount Everestu postavili Edmund Hillary a Tenzing Norgay.

Mount Everest je so svojou výškou 8 848 metrov nad morom najvyššia hora na svete Výstup na jej vrchol je pre mnohých horolezcov sen a výzva, ktorá si vyžaduje veľkú fyzickú a mentálnu prípravu.

Aj keď do dnešného dňa na ňu vystúpilo množstvo ľudí, predsa len musel byť niekto prvý. Išlo o Novozélanďana Edmunda Hillaryho spolu s Nepálčanom Tenzingom Norgayom.

Ich historický výkon sa uskutočnil 29. mája 1953, teda presne pred 70. rokmi. Britskú expedíciu viedol John Hunt.

Na vrchol sa človek pokúšal dostať niekoľko desaťročí

Prvá prieskumná expedícia sa uskutočnila ešte v roku 1921 pod vedením Georga Malloryho. Jej cieľom bolo získať lepšie geografické znalosti o vtedy len veľmi málo preskúmanej oblasti. A aj keď nemali v pláne vystúpiť až na vrchol, predsa len sa dostali do severného sedla vo výške 7060 m n. m.

Prelomový bol rok 1950 kedy Nepál povolil cudzincom vstup na svoje územie. Aj vďaka tomu mohli Raymond Lambert spolu s Tenzingom Norgayom ako členovia švajčiarskej expedície stanoviť nový výškový rekord, keď sa k zostupu obrátili v 8595 m n. m.

Deň D

Hillary a Norgay boli súčasťou deväťčlennej skupiny, ktorá sa pokúšala o dosiahnutie vrcholu z južnej strany. Po neúspešných pokusoch dvoch predchádzajúcich dvojíc sa im podarilo prekonať poslednú prekážku - strmú skalnú stenu známu ako Hillaryho krok. O 11:30 miestneho času sa postavili na vrchole a objali sa v radosti.

Aj keď svorne tvrdili, že na vrchol vystúpili spoločne, predsa len bol niekto z dvojice prvý. Tým „šťastlivcom“ bol nakoniec Hillary. 

Obaja na vrchole strávili iba 15 minút, počas ktorých si urobili niekoľko fotografií, postavili snehového muža ako symbol svojej prítomnosti a zanechali niekoľko darov, vrátane vlajky Spojeného kráľovstva, indických a nepálskych peňazí a medailónu Budhu.

Legendárna fotografia, na ktorej Tenzing drží cepín s nepálskou a britskou vlajkou, zdroj: AP
Legendárna fotografia, na ktorej Tenzing drží cepín s nepálskou a britskou vlajkou, zdroj: AP

Ich úspech bol oznámený svetu rádiom 2. júna 1953, v deň korunovácie kráľovnej Alžbety II., ktorá im udelila rytiersky titul. Hillary a Norgay sa stali celosvetovo slávnymi a ich výstup bol považovaný za jeden z najväčších úspechov ľudstva v oblasti prieskumu.

Odvtedy sa na vrchol Everestu dostalo viac ako 4000 ľudí. Hillary a Norgay všakzostávajú navždy prvými dobyvateľmi najvyššieho bodu na Zemi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd