Prezúvajte! Na Slovensko mieri PRAVÁ ZIMA! Snežiť bude aj v nižších polohách

Prezúvajte! Na Slovensko mieri PRAVÁ ZIMA! Snežiť bude aj v nižších polohách
Peter Minárik

Na naše územie sa rúti silný vietor, ktorý so sebou zaveje aj snehové vločky. Tie by sa dokonca mali objaviť v polohách, ktoré ešte snehové vločky nezažili. Prvý sneh tak mieri do ďalších regiónov Slovenska a šoféri by sa mali na blížiaci sa sneh a šmykľavé vozovky pripraviť.

Slovensko čaká v nadchádzajúcich hodinách výrazné zhoršenie počasia. Postará sa o to rozsiahle tlaková níž s menom LINUS, ktorej stred sa bude priamo cez naše územie presúvať smerom k juhovýchodu. Táto níž prinesie veľmi silný vietor a zaveje aj do nižších polôh snehové vločky.

K výraznému zhoršeniu počasia na našom území dôjde v piatok a snehové vločky sa počas celého víkendu môžu vyskytovať aj v nižších polohách. Vodiči by tak mali spozornieť a v niektorých oblastiach Slovenska budú nevyhnutné zimné pneumatiky.

Najskôr pozor na silný vietor

Už zajtra sa z Atlantiku nad Francúzsko doženie tlaková níž, ktorej nemeckí meteorológovia dali meno LINUS. Vo štvrtok sa rozfúka najmä vo Francúzsku, kde poryvy vetra budú dosahovať rýchlosť až okolo 100 km/h.

Noc na piatok bude mimoriadne veterná v Nemecku. Meteorológovia varujú pred mimoriadne silným vetrom, ktorý bude dosahovať nárazy až cez 100 km/h. Vietor by mohol v Nemecku páchať aj materiálne škody.

Táto níž však zatiaľ nebude slabnúť a jej stred bude ďalej postupovať cez Česko priamo nad naše územie. Budeme tak v blízkosti stredu tlakovej níže, čo so sebou prinesie veľmi silný vietor.

Vietor začne na Slovensku silnieť v piatok večer. Najskôr sa rozfúka na západnom Slovensku, kde môžu poryvy vetra dosahovať rýchlosť až okolo 80 km/h. Nebezpečnejší vietor sa môže vyskytnúť v okolí nášho hlavného mesta, kde by poryvy vetra mohli byť aj silnejšie s nárazmi cez 100 km/h. To sa však upresní až s ďalšími prepočtami numerických modelov.

V noci na sobotu sa postupne rozfúka na celom našom území a najsilnejší vietor sa očakáva na hrebeňoch hôr, kde budú poryvy vetra dosahovať rýchlosť o sile víchrice a ojedinele až o sile orkánu.

Snežiť bude aj v nižších polohách

Najzaujímavejšie však pre mnohých bude zjavne správa, že na Slovensko mieri pravá zima. Okolo tlakovej níže k nám totiž začne v noci z piatka na sobotu zatekať od severu veľmi chladný vzduch, ktorý pocítime nielen na teplotách, ale aj na skupenstve zrážok. Sneženie sa dokonca očakáva aj v nižších polohách.

Snehové vločky by sa mohli vyskytovať hneď na viacerých miestach nášho územia, no snehová pokrývka sa vytvorí len v jednej časti územia.

Tou časťou je severné Slovensko, keďže tu bude najchladnejšie a zároveň sa tu očakáva najviac zrážok. Prvé snehové vločky sa objavia v noci z piatka na sobotu v polohách od nadmorskej výšky 600 až 700 metrov. V sobotu ráno však začne hranica sneženia na našom území klesať.

Počas soboty hranica sneženia poklesne postupne na 400 metrov a lokálne aj nižšie. Hranica 400 metrov už zahŕňa takmer všetky oblasti na severe územia. Na severe tak budú poletovať snehové vločky, avšak vytvorenie snehovej pokrývky sa očakáva až vo vyšších oblastiach, okolo nadmorskej výšky 600 - 700 m n.m.

Víkendové počasie bude na Slovensku veľmi chladné s dennými teplotami len od 0 do +7 °C a v noci bude mrznúť takmer na celom území. Aj v oblastiach, kde sa neočakáva sneženie tak treba počítať s možnosťou šmykľavých ciest, na ktorých budú nevyhnutne potrebné snehové pneumatiky.

Na záver článku však musíme poznamenať jednu zásadnú informáciu. Numerický modely neustále upravujú trajektóriu stredu tlakovej níže a od konečnej trajektórie bude veľmi závisieť nielen sila vetra, ale aj hranica sneženia a množstvo zrážok. Vývoj preto budeme upresňovať aj v nadchádzajúcich článkoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd