Pri bleskových záplavách v Ománe zomrelo 18 ľudí vrátane detí. Pod vodou skončil aj Dubaj

Dominik Cenkner

Najmenej 18 obetí na životoch, vrátane detí, si vyžiadal silný dážď a bleskové záplavy, ktoré v nedeľu zasiahli Omán, informovali v utorok tamojšie úrady. S vytrvalým dažďom, ktorý spôsobil záplavy na diaľniciach, sa bojujú aj Spojené arabské emiráty. Pod vodou tak skončil aj Dubaj.

Medzi obeťami záplav je najmenej deväť školákov a ich vodič. O život prišli po tom, čo auto, v ktorom cestovali v nedeľu, zmietla voda v oblasti Samad aš-Šán, uviedla televízia Al-Džazíra. Úrady medzitým stále pátrajú po dvoch nezvestných.

Ománska vláda kvôli nepriaznivému počasiu nariadila voľno pracovníkom vo verejnom aj súkromnom sektore v piatich zo šiestich regiónov. Tam, kde je to možné, môžu zamestnanci pracovať na diaľku. Uzavreté boli aj školy.

Dubaj skončil pod vodou

Silné búrky sa v utorok prehnali Spojenými arabskými emirátmi (SAE). Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a rušné letisko v Dubaji. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

 

Miestne média označili silný dážď za „historickú poveternostnú udalosť“, ktorá prekonala „všetko, čo bolo v krajine zdokumentované od začiatku meteorologických meraní v roku 1949“.

Búrky zasiahli Dubaj v noci na utorok, pričom sa zintenzívnili v utorok o 9.00 h miestneho času a počas dňa neutíchali. Miestne meteorologické úrady v utorok večer uviedli, že za uplynulých 24 hodín spadlo v meste viac ako 142 milimetrov zrážok.

Časť Dubaja sa po búrkach ocitla pod vodou
Časť Dubaja sa po búrkach ocitla pod vodou, zdroj: Abdel Hadi Ramahi/Reuters

Na Medzinárodnom letisku Dubaj, ktoré je z pohľadu medzinárodnej dopravy najrušnejšie na svete, spadne za rok v priemere 94,7 milimetra zrážok, pripomína AP. Letisko bolo v utorok večer pre záplavy nútené pozastaviť prílety. Narušená bola aj prevádzka dubajského metra, keď voda zaplavila stanice.

Niektoré školy v SAE pre búrky zatvorili a štátnym zamestnancom odporučili, aby pracovali z domu. Miestne úrady vyslali do ulíc a na diaľnice cisterny na odčerpanie vody.

Polícia v emiráte Rás al-Chajmá na severe krajiny informovala o smrti 70-ročného muža, ktorého vozidlo strhla záplavová voda. Najviac zrážok, 145 milimetrov, spadlo v utorok v emiráte Fudžajra na východnom pobreží SAE.

 

V Spojených arabských emirátoch prší zriedka, a to v chladnejších mesiacoch. Mnoho ciest a ďalších oblastí preto nie je odvodnených, čo pri daždi vedie k záplavám.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd