Pri búrkach sa objavili tromby. Hlásili ich len niekoľko kilometrov od seba

Pri búrkach sa objavili tromby. Hlásili ich len niekoľko kilometrov od seba
Veronika Sádovská

Počas dnešného dňa prší na väčšine nášho územia. Tvoria sa početné prehánky, mali sme už niekoľko búrok a vznikli dokonca dve tromby.

Na našom území aj dnes prevláda vlhká vzduchová hmota. Dopoludnia sme mali aj menej oblačnosti ako včera. Vzduch sa tak mohol zohriať, začala vznikať kopovitá oblačnosť a z nej búrky či intenzívne lejaky.

Už od predpoludnia sa na našom území tvoria dnes síce malé, ale intenzívne prehánky. Okolo 11. hodiny udreli už aj prvé blesky.

Vznikli už dve tromby

Búrky sú dnes bleskovo menej intenzívne, prinášajú však nebezpečné javy. Na juhu Slovenska dnes len pár desiatok kilometrov od seba vznikli dve tromby.

Jedna z nich bola viditeľná z okolia Jelenca a druhá v Krupine. Naša čitateľka nám zaslala ďalšiu fotografiu, na ktorej by mohla byť aj tretia tromba z tejto oblasti.

Na základe menej kvalitnej fotografie sa nám to však nepodarilo jednoznačne vyhodnotiť.

Lejaky sú intenzívne

Okrem búrok dnes na Slovensku vystrájajú aj intenzívne lejaky. Môže pri nich spadnúť aj 50 mm zrážok a vzniknúť tak bleskové povodne.

Búrky a prehánky vznikajú po celom Slovensku. Počítať s nimi je potrebné kdekoľvek.

Celé dnešné dianie pre vás sledujeme online. Aktuálnu polohu zrážok nájdete na našom iRadare a fotografie dvoch dnešných tromb vo fotogalérii článku,

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd