Pri Černobyle horí. To predstavuje radiačnú hrozbu, tvrdia aktivisti

Peter Minárik

Hasiči na Ukrajine nemajú pod kontrolou požiar, ktorý sa šíri k jadrovému bloku bývalej černobyľskej elektrárne. Horí už len zhruba 500 metrov od IV. jadrového bloku. 

V uzavretej zóne černobyľskej jadrovej elektrárne sa stále vyskytuje požiar, ktorý sa hasiči pokúšajú lokalizovať. Na mieste počas včerajšieho dňa bojovalo zhruba 400 hasičov, tri helikoptéry a dve lietadlá. Okrem toho vyslali Ukrajinci do oblasti aj národnú gardu.

Pomoc prisľúbilo aj Bielorusko, ktoré je pripravené vyslať hasičský tím. Ukrajinci o pomoc zatiaľ nepožiadali. Spoliehajú sa na to, že požiar nasledujúce hodiny uhasia. 

Oheň sa v zakázanej zóne jadrovej elektrárne, ktorá je vysoko kontaminovaná rozhorel ešte pred 11-timi dňami. Z oblasti sa zatiaľ nešíria rádioaktívne častice do ovzdušia, no požiare vzbudili pozornosť až v uplynulých hodinách, kedy si to zamierili k elektrárni. Podľa aktuálnych informácii je požiar len zhruba 500 metrov od IV. reaktora, ktorý v roku 1986 vybuchol a došlo tak k najväčšej jadrovej tragédii.

Samotný reaktor by požiar ohroziť nemal, nakoľko hasiči vybudovali okolo elektrárne ochranný val, ktorý má zabrániť šíreniu požiaru. Ubezpečili, že vynaložia všetky prostriedky, aby reaktor nebol v ohrození. 

Hasiči však bojujú na viacerých frontoch. Snažia sa ochrániť pred požiarom aj ďalšie, vysoko kontaminované oblasti, napr. skládku kontaminovaných vozidiel, ktoré po výbuchu reaktora pomáhali čo najskôr uhasiť požiar. Práve tieto vozidlá, ktoré sú vysoko kontaminované predstavujú ohrozenie.

Na videu môžete vidieť požiar, ktorý sa nachádza tesne vedľa elektrárne.

Úroveň radiácie v okolí stúpa len lokálne. Podľa meraní má vyššia úroveň žiarenia len miestny charakter počas toho ako požiar spáli kontaminovanú oblasť a do vzduchu sa dostanú rádioaktívne častice. Ruská pobočka Greenpeace, však tvrdí, že ukrajinské úrady zavádzajú.

Pre Reuters, poukázali na to, že ukrajinské úrady ešte 4. apríla vyhlásili, že požiar zasiahol len 20 hektárov, no podľa satelitných snímkov v tom čase požiar sužoval už 12 000 hektárov.

Rashid Alimov, ktorý vedie energetickú aktivitu organizácie Greenpeace v Rusku povedal, že požiare uvoľňujú rádioaktívne častice, ktoré sa vplyvom vetra dostávajú do ovzdušia a putujú na vyššie vzdialenosti. Nie je to teda vraj tak, ako tvrdia Ukrajinci, že zvýšená radiácia je len dočasná na určitých miestach. 

Oheň už zasiahol mesto Pripiať. Horí aj Červený les, ktorý je zasiahnutý vysokým množstvom rádioaktívneho spádu a práve toho sa mnohí obávajú, že oheň a dym do vzduchu vychŕlia rádioaktívne častice.

Hasiči, ktorí zasahujú pri hasení zverejňujú na sociálnych sieťach hodnoty z dozimetrov, podľa ktorých sú hodnoty radiácie skutočne zvýšené.

Ukrajinské úrady však zatiaľ tvrdia, že hodnoty rádioaktívneho žiarenia sú zvýšené len v zasiahnutej oblasti a odmietli zahraničnú pomoc. Spoliehajú sa na to, že dážď studeného frontu, ktorý včera zasiahol aj Slovensko a teraz mieri cez Ukrajinu pomôže počas noci definitívne uhasiť požiar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd