Pri Írsku sa prehnala jedna z najväčších vĺn. Mala takmer 30 metrov

Veronika Salayová

Búrka Epsilon v Atlantiku priniesla jednu z najväčších zaznamenaných vĺn vôbec. 

V severnom Atlantiku na otvorenom mori sa pred pár dňami strhla obrovská vlna. Tá dosahovala výšku takmer 30 metrov a namerala ju bója približne 320 kilometrov západne od Írska. Ostatné zaznamenané vlny boli priemerne vysoké necelých 18 metrov.

Takúto mimoriadne vysokú vlnu „priniesla“ búrka Epsilon, ktorá nad Atlantik minulú týždeň priniesla nárazový vietor s rýchlosťou viac ako 150 km/h. Za vytváranie vĺn je zodpovedný vietor a nízky tlak vzduchu, ktorý sa v tom čase pohyboval na úrovni 945 hektopascalov.

Takáto vysoká vlna sa len nevidí a je jedna z najväčších zaznamenaných vôbec.
28. októbra bola zaznamenaná vlna s výškou takmer 30 metrov. Zdroj: Wetteronline
28. októbra bola zaznamenaná vlna s výškou takmer 30 metrov. Zdroj: Wetteronline

Obrovské vlny tohto druhu sa už vyskytli napríklad pri búrkach v Severnom mori. V januári 1995 bola na plošine na ťažbu ropy Draupner nameraná ničivá 25 metrov vysoká vlna.

Pred týmto prvým meraním v roku 1995 neexistovali žiadne prístrojom zaznamenané dôkazy o takto vysokých vlnách. Existovali iba neoficiálne výpovede svedkov. 

Vysoké vlny sa nevyskytujú hocikde, ale iba na určitých miestach na Zemi. Jedným z častých miest, kde sa takéto „monštruózne“ vlny objavujú, je napríklad pri Nazare v Portugalsku. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd