Pri mimoriadnych záplavách by mohli pomáhať aj vrtuľníky

Veronika Salayová

Na Slovensku v uplynulých štyroch dňoch intenzívne pršalo, pričom nadmerné zrážky spôsobili dvíhanie vodných tokov a následné záplavy. V budúcnosti by mohli pomáhať aj vrtuľníky Slovak Training Academy (STA).

Pri podobných záplavách, aké postihli Slovensko v týchto dňoch, by mohli pomáhať aj vrtuľníky, informuje TASR. Toto špecializované výcvikové stredisko pre pilotov ponúklo Ministerstvu životného prostredia bezodplatné monitorovanie rozvodnených riek na východe Slovenska.

Letecký pohľad môže Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP), konkrétne Správe povodia Hornádu a Bodvy, podľa neho priniesť detailnejšie informácie na analýzu aktuálneho stavu povodia.

Hovorca Slovak Training Academy Dušan Tokarčík pre TASR uviedol, že na základe nich možno lepšie vyhodnotiť povodňovú situáciu na riekach a prijať potrebné opatrenia tak, aby sa predišlo škodám na majetku ľudí.

„Naša spoločnosť je pripravená pomáhať pri živelných pohromách a všade tam, kde je potrebné nasadenie leteckej techniky. Vítam otvorenie dialógu s Ministerstvom životného prostredia a verím, že spoločne dokážeme nájsť cestu, ako využiť naše vrtuľníky v prospech občanov SR,“ uviedol konateľ spoločnosti Lukáš Halás.

Rezort sa podľa STA nebráni takémuto využitiu leteckého prieskumu. O tejto téme by podľa slovenskej agentúry mali rokovať najneskôr do konca týždňa. Cieľom stretnutia má byť nastavenie dlhodobej spolupráce pri riešení mimoriadnych situácií.

Ak dôjde k dohode, tak pri nasledujúcich rozsiahlych záplavách by už mohli byť nasadené vrtuľníky, ktoré môžu výrazným spôsobom pomôcť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd