Pri púti na posvätné miesto zahynulo už vyše 1 000 pútnikov. Toto je dôvod

Pri púti na posvätné miesto zahynulo už vyše 1 000 pútnikov. Toto je dôvod
Veronika Sádovská

Najväčšia moslimská udalosť roka má aj tento rok svoje obete a podľa doterajších údajov je ich viac než tisíc. Uviedla to agentúra AFP s odvolením na údaje, ktoré poskytlo niekoľko štátov.

Aj tento rok sa vydali tisícky pútnikov do Mekky na veľkú púť hadždž ako jeden z piatich pilierov islamskej viery. Aj tento rok počas púte zasiahli túto oblasť vysoké teploty. Tie sa podpísali aj pod obrovský počet obetí, ktorý podľa doterajších údajov presiahol tisícku.

Približne desiatka štátov vyčíslila aktuálny počet mŕtvych na 1081, avšak nie je to konečný počet. Najviac pútnikov, ktorí zomreli je z Egypta. Teploty vo Veľkej mešite, najposvätnejšom mieste islamu, dosahovali neuveriteľných +51,8 °C.

 

Mnohé obete nemali na púť povolenie

Jeden z arabských diplomatov dnes agentúre potvrdil ďalších 58 egyptských obetí, čím sa počet mŕtvych z tejto krajiny vyšplhal na 658. Až 360 z nich ale nemalo na púť oficiálne povolenie.

Podľa očitého svedka agentúry Reuters mnoho pútnikov ležalo na uliciach počas putovania na posvätnú horu Ararat, ktorá je súčasťou tejto púte. Ich telá boli vystavené pražiacemu slnku až kým ich niekto nezakryl látkou ihram (jednoduchý odev pútnikov) až dokým neprišli zdravotnícke vozidlá.

Neznesiteľná horúčava v kombinácii s vysokým tlakom bolo pre týchto veriacich smrteľnou kombináciou. AFP to potvrdil arabský diplomat, ktorý si prial zostať v anonymite.

Úrady Saudskej Arábie zatiaľ nezverejnili oficiálne počty obetí, ale uviedli, že museli ošetriť vyše 2700 ľudí. Agentúra tak musí zisťovať údaje cez diplomatické zdroje.

 

Hadždž ako pilier islamu

Islam má päť pilierov viery, medzi ktoré patrí aj púť hadždž, ktorá sa koná každý rok. Každý moslim, ktorý si to môže dovoliť, má povinnosť zúčastniť sa jej aspoň raz za život. Púť sa koná v čase určenom moslimským kalendárom, ktorý vychádza z lunárnych cyklov.

Púte sa každoročne zúčastňujú desiatky tisíc veriacich, ale len zlomok z nich má potrebné povolenia, ktoré sú udeľované podľa vopred daných kvót. Ich vybavenie však pre mnohých moslimov príliš nákladné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd