Pri španielskom pobreží útočil žralok. Napadnutý muž opísal desivé momenty

Pri španielskom pobreží útočil žralok. Napadnutý muž opísal desivé momenty
Dominik Cenkner

Šťastie v nešťastí mal muž, ktorý si šiel zaplávať pri pláži Rabdells na východnom pobreží Španielska. Počas vodných radovánok sa stretol so žralokom modrým.

Zmätený predátor narazil do jeho nohy a vzápätí sa mu do nej zahryzol. Plavec zo zrážky vyviazol našťastie len s niekoľkými stehmi.

Incident sa stal vo štvrtok krátko popoludní pri obci Oliva. Miestny obyvateľ sa rozhodol zaplávať si v mori pri pláži Rabdells. V jednej chvíli sa mal ocitnúť v plytkej vode, keď v tom do neho nečakane narazil žralok.

Kvôli nečakanému stretu predátor inštinktívne vytasil čeľuste a zahryzol sa mužovi do končatiny. Informovali o tom viaceré zahraničné médiá.

Muž opísal desivé momenty

Sám zranený opísal, že najskôr zbadal tieň, potom zacítil „náraz do ľavej nohy“, po ktorom ihneď nasledovalo „zahryznutie do druhej končatiny“. V tom momente sa vraj nachádzal vo vode po kolená a v blízkosti ďalších kúpajúcich sa ľudí.

„Nemal som ani čas sa začať báť. Keď som si všimol, že mi z nohy tečie krv, prešiel som radšej ďalej do mora, aby som nikoho nenaľakal,“ zveril sa muž médiám.

Hladina adrenalínu dosiahla takú úroveň, že pohryznutý plavec bolesť príliš necítil. Spočiatku si ani nebol vedomý, že ho napadol žralok. Odborníci následne z tvaru a hĺbky rany zistili, že ide o typ uhryznutia, ktoré má na svedomí žralok modrý.

Muž vyviazol len s malou ranou, zdroj: LP
Muž vyviazol len s malou ranou, zdroj: LP

Pláž uzavreli

Miestna rada obce Oliva preto uzavrela nielen pláž Rabdells, ale aj priľahlé Aigua Blanca a Aigua Mota z obavy, že by sa predátor mohol v okolí zdržiavať. Opätovne sa otvorili až v pondelok, keď bolo jasné, že sa v okolí predátor nezdržiava.

„Pozorovanie stále pokračuje, ale pobrežie je pre verejnosť už prístupné. Všetko sa vrátilo do normálu,“ povedal radný Salvador Lloopis.

Predpokladá sa, že v regióne Valencie je to prvý útok žraloka modrého na človeka od roku 2016. Pláž v blízkosti obce Oliva sa nachádza južne od tejto španielskej provincie a neďaleko od turisticky obľúbených ostrovov Ibiza, Mallorca, Menorca či Formentera.

Čo stálo za útokom?

Muž, ktorý si so stretnutia so žralokom odniesol iba menšiu ranu, podľa svojich slov plánuje čo najskorší návrat do miestnych vôd. „Akonáhle bude noha v poriadku, vrátim sa ihneď k plávaniu, vlastne to bude prvá vec, ktorú urobím. Pokiaľ vás ovládne strach, ste stratení,“ cituje muža web Las Provincias.

Podľa morského biológa Jaimeho Penadása môže za útok žraloka predovšetkým jeho dezorientovanosť, nie krvilačný zámer. Predátor sa totiž dostal do oblasti plytkej vody, na ktorej prostredie nie je zvyknutý. Zástupcovia tohto druhu žraloka sú zvyknutí na otvorené more, nie je potvrdené, že by sa vyskytovali v takej blízkosti pobrežia.

„Tento druh žraloka rozhodne nevyhľadáva ľudí a neútočí na nich. Ich cieľom sú samozrejme menšie ryby,“ priblížil odborník.

Uhryznutie predátora však podľa neho mohlo byť závažnejšieho rázu. Napriek tomu Penadás zdôrazňuje, aby sa úplne ojedinelému incidentu neprikladalo toľko pozornosti a jeho význam sa nepreceňoval.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd