Pri záplavách zahynulo už najmenej 70 ľudí vrátane detí. Dažde však stále pokračujú

Pri záplavách zahynulo už najmenej 70 ľudí vrátane detí. Dažde však stále pokračujú
Veronika Sádovská

Takmer 70 ľudí zahynulo pri záplavách, ktoré minulý týždeň zasiahli Pakistan. Najťažšia situácia je v západnej provincii Balúčistán, kde záplavová voda odrezala celé mestá od zvyšku sveta a odplavila mnoho domov.

Pakistanom už niekoľko dní prechádzajú silné búrky so intenzívnym prívalovým dažďom a víchricou. Nebezpečné počasie zasiahlo obyvateľov všetkých provincií krajiny s vyše 200 miliónmi obyvateľov. Silné dažde podmyli domy a cesty a odrezali celé mestá od zvyšku krajiny.

 

Mŕtvi, zranení aj nezvestní

Podľa pakistanského úradu pre zvládanie katastrof (NDMA) zomrelo v dôsledku nepriaznivého počasia za posledný týždeň najmenej 69 pakistanských občanov. Desiatky ľudí utrpeli zranenia pri úderoch blesku, zrútení budov a ďalších incidentoch súvisiacich s počasím.

Zložitá situácia je v Balúčistane, najzápadnejšej provincii Pakistanu, kde silný dážď zničil množstvo domov. V meste Chaman na hraniciach s Afganistanom boli poškodené mnohé prístupové cesty, čím počasie odrezalo mesto od sveta. V pohorí Makran záplavy odplavili most spájajúci región s hlavným mestom Pakistanu Karáčí.

„Zrútila sa stena domu, zabila ženu a zranila troch ľudí. Zranených ošetrili a poslali domov,“ opisuje lekár z nemocnice v Ćaman osudy ľudí, ktorí sú v nemocnici. „Voda odniesla aj auto. Vodič prežil, no zomreli tri ženy a dve deti. Jedno dieťa je stále nezvestné.“

 

Pakistanská meteorologická agentúra uviedla, že zrážky, búrky a víchrice môžu vo väčšine provincií trvať až do pondelka.

Okrem dažďa meteorológovia predpovedajú na severe krajiny aj intenzívne sneženie. Počasie by sa malo upokojiť až začiatkom pracovného týždňa. Dovtedy môže ešte počet obetí, zranených či nezvestných stúpať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd