Pri zemetrasení v Afganistane zomreli najmenej dve deti a traja dospelí. Škody spôsobili aj zosuv pôdy

Pri zemetrasení v Afganistane zomreli najmenej dve deti a traja dospelí. Škody spôsobili aj zosuv pôdy
Dominik Cenkner

V utorok večer sme vás informovali o dvoch silných zemetraseniach, ktoré sa vyskytli krátko po sebe na opačných stranách zemegule. Kým otrasy v Čile výraznejšie problémy nespôsobili, situácia v Afganistane je tragickejšia.

Najmenej päť ľudí zahynulo po silnom zemetrasení, ktoré v utorok zasiahlo severovýchod Afganistanu. Otrasy boli tak silné, že ich cítili aj obyvatelia v mestách v Pakistane a Indii.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,5, ktoré malo epicentrum 40 kilometrov juhovýchodne od mesta Jurm, bolo v hĺbke 187,6 km, informoval Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov amerických.

Podľa hovorcu ministerstva pre zvládanie katastrof Shafiullaha Rahimiho, zemetrasenie zabilo najmenej dvoch ľudí v afganskej severovýchodnej provincii Laghman, kde bolo zranených ďalších najmenej osem ľudí.

A podľa Bilala Faiziho, hovorcu záchrannej služby provincie Khyber Pakhtunkhwa, zahynuli na severe Pakistanu najmenej traja ľudia vrátane dvoch detí. 

V rovnakej provincii zranenia ďalších najmenej 41 ľudí. Informoval tamojšie médiá Faizi.

zdroj: emsc.eu
zdroj: emsc.eu

Škody spôsobili otrasy, ale aj zosuvy pôdy

Následné zosuvy pôdy zablokovali cesty aj v severopakistanskom meste Abbotabad. Ako informovalo CNN aj v pakistanskom hlavnom meste Islamabad bolo cítiť silné otrasy. 

Množstvo ľudí v panike vybehlo zo svojich domovov. Zemetrasenie pocítili aj v Naí Dillí a v Šrínagare - najväčšom meste v Indiou spravovanom Kašmíre.

Na záver dodajme, že zemetrasenie v Čile síce bolo pomerne silné, ale nespôsobilo výraznejšie škody a nevyžiadalo si obete na životoch. Zo zasiahnutej oblasti takéto informácie doteraz neprišli. Zemetrasenie v tejto juhoamerickej krajine dosiahlo silu 5,9 magnitúdy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd