Priamo nad Slovenskom sa usadí tlaková níž ELFI a prinesie až do stredy lejak. Zodvihnú sa rieky

Priamo nad Slovenskom sa usadí tlaková níž ELFI a prinesie až do stredy lejak. Zodvihnú sa rieky
Peter Minárik

Nad naše územie sa práve v týchto chvíľach nasúva výrazné zrážkové pole, ktoré prinesie poriadny lejak. Intenzívne zrážky čakajú naše územie až do stredy a očakáva sa, že spadnú desiatky milimetrov zrážok.

Počasie sa na našom území začína výraznejšie zhoršovať. Práve v týchto chvíľach postupuje nad naše územie prvá zrážková vlna, pričom v nadchádzajúcich hodinách nás čakajú ďalšie dve zrážkové vlny. Tie prinesú spolu desiatky milimetrov zrážok, ktoré opäť zodvihnú hladiny našich riek.

Počasie v Európe bude pod vplyvom rozsiahleho komplexu tlakových níži. Pôjde o samostatné stredy, ktoré dostali od nemeckých meteorológov názov ELFI.

priamo nad našim územím sa bude nachádzať níž ELFI III
priamo nad našim územím sa bude nachádzať níž ELFI III, zdroj: DWD

U nás ovplyvní počasie tlaková níž ELFI 3, ktorej stred sa bude od zajtrajšieho popoludnia až do stredy nachádzať priamo nad našim územím.

Výraznejšie zrážky dorazia v pondelok

Nad Jadranským morom sa prehĺbila tlaková níž, ktorá práve teraz prináša do Chorvátska intenzívne búrky. Na naše územie prináša táto níž prvú zrážkovú vlnu.

Počas noci bude pršať predovšetkým na strednom a východnom Slovensku. Očakáva sa, že do rána spadne v týchto oblastiach 10 až 20 mm zrážok, no výraznejšie vlny zrážok budú ešte len pred nami.

 

Ďalšia vlna zrážok začne nad naše územie postupovať od juhu v pondelok dopoludnia, no tentoraz bude zrážkové pole sústredené do oblasti západného Slovenska. Zrážky by mali byť najintenzívnejšie v pondelok popoludní, no pršať bude na mnohých miestach až do utorka.

V utorok počas dňa by mala zrážková činnosť slabnúť, no na západe a severozápade sa aj naďalej budú vyskytovať prehánky alebo slabý dážď. Posledná vlna zrážok dorazí na naše územie v stredu dopoludnia.

Zrážky môžu rozvodniť toky

Počas nasledujúcich hodín by malo na našom území spadnúť aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Najvýraznejšie by mali byť zrážky v oblasti západného Slovenska, kde môže spadnúť aj okolo 70 mm zrážok.

očakávané zrážkové úhrny
očakávané zrážkové úhrny, zdroj: iMeteo.sk

Pred nami sú veľmi upršané hodiny, ktoré môžu spôsobiť vzostupy vodných tokov. Na pozore sa treba mať predovšetkým v oblasti hôr.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd