Prichádza ďalšia vlna horúčav! Teplota pôjde nad +35 °C. V Európe hrozí viac ako +40 °C

Peter Minárik

Európu čakajú na viacerých miestach najteplejšie dni v tomto roku. Teploty sa budú dostávať až nad hranicu +40 °C a mimoriadne teplé počasie sa nevyhne ani nášmu územiu. Horúce počasie odštartuje v pondelok.

Slovensko má za sebou pomerne chladný víkend. Síce to tak na prvý pohľad nevyzerá, ale skutočne bolo počas uplynulých hodín na našom území chladnejšie, ako je bežné vzhľadom k súčasnej ročnej dobe. Nielenže sa teploty počas dňa nedostanú nad hranicu +30 °C, ešte nočné a ranné teploty klesali poriadne nízko.

Ranné teploty sa pohybovali od +11 do +4 °C. Dokonca v niektorých dolinách Slovenska sa ranné teploty dostali na hodnotu +3 °C a to nehovoríme o tom, že na Lomnickom štíte mrzne pri -4 °C.

Chladnejšie počasie však ustúpi a o takýchto teplotách môžeme v nadchádzajúcich dňoch len snívať. Od pondelka nás totiž čaká ďalšia vlna horúčav a od polovice týždňa nás doslova čakajú pekelné horúčavy.

Zrážky nečakajte

Počasie v Európe je pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše. Jej stred sa aktuálne nachádza nad Beneluxom a v priebehu nasledujúcich hodín sa bude presúvať cez Nemecko a Česko priamo nad Slovensko. Jej stred sa bude nad našim územím nachádzať až do stredy.

Táto tlaková výš prinesie ustálené, prevažne jasné až polojasné počasie. Žiadne zrážky nečakajte. Čo však treba čakať sú vysoké teploty. Po zadnej strane tejto tlakovej výše totiž bude do celej západnej polovice Európy prúdiť veľmi teplý vzduch od juhu.

Britániu čakajú najvyššie teploty v histórii

Vlna horúčav v uplynulých dňoch zasiahla Francúzsko, Španielsko, či Portugalsko. Teploty sa tu šplhali nad hranicu +40 °C, pričom v Portugalsku sa teplota dostala až na neuveriteľných +47 °C.

Štyridsiatky však na Pyrenejskom polostrove nie sú veľmi výnimočné. Vyskytujú sa tu totiž prakticky každé leto. Nezvyčajné je to však len dovtedy, pokiaľ sa masa teplého vzduchu nedostane severnejšie a teploty atakujúce +40 °C nehrozia Beneluxu, Nemecku alebo dokonca Anglicku a presne to sa teraz očakáva.

Mimoriadne teplý vzduch natečie až nad Škótsku a prinesie od zajtra na Britské ostrovy poriadne horúčavy. V Anglicku dokonca meteorológovia po prvýkrát v histórii vydali najvyššiu červenú výstrahu pred vysokými teplotami. Teplota tu totiž vystúpi na +38 až +39 °C.

A takéto teploty sú už veľmi nezvyčajné. Najteplejšie v histórii bolo v Anglicku 25.7.2019, kedy teplota dosiahla +38,7 °C. Je takmer isté, že blížiaca sa vlna horúčav túto teplotu prekoná a to nemusí byť koniec. Je až 50% šanca, že teplota v Anglicku dosiahne až neuveriteľných +40 °C.

výstrahy pred teplotami v Anglicku, zdroj: Met Office
výstrahy pred teplotami v Anglicku, zdroj: Met Office

Horúčavy čakajú aj Slovensko

Masa teplého vzduchu sa však dostane aj do našej oblasti. Stredná Európa sa na horúčavy musí pripraviť už od pondelka a šnúra horúceho počasia u nás zotrvá niekoľko dní, najmenej do konca nasledujúceho týždňa.

Teploty atakujúce hranicu +40 °C sa očakávajú nielen v Anglicku, ale aj vo Francúzsku, v oblasti Beneluxu a aj v Nemecku. V našej oblasti sa teploty budú pohybovať maximálne okolo +38 °C.

Slovensko čaká trópy už od pondelka. Zatiaľ čo v pondelok môžu teploty len v najteplejších lokalitách dosiahnuť +30 °C, tak v utorok to už bude prakticky na celom západnom a južnom Slovensku.

Predbežne najteplejšie by malo byť na našom území v stredu, kedy sa tropické teploty očakávajú už na mnohých miestach Slovenska a v najteplejších lokalitách budú teploty atakovať až +37 °C.

V ďalších dňoch sa síce ochladí, ale nie výrazne. Maximálne teploty budú stále atakovať úroveň +35 °C. Vyhliadku a vývoj na ďalšie dni si môžete pozrieť TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd