Prichádza ďalšia zmena času. Kedy prejdeme na letný čas?

Veronika Salayová

Opäť sa blíži zmena času. Príchodom jari prechádzame zo zimného času na letný, a tak to bude aj tento rok. Kedy presne dôjde k zmene času? Buďte pripravení včas, nech vás zmena nezaskočí. 

Každý rok si meníme čas − prechádzame z letného času na zimný a naopak. Ani tento rok nebude výnimkou a s prichádzajúcou jarou nás čaká aj zmena času.

Do tejto zmeny ešte ostáva ešte 5 týždňov, no je dobré byť pripravený a vedieť o zmene v predstihu, nech vás táto skutočnosť nezaskočí. 

Čas na hodinkách si budeme všetci povinne meniť 26. marca, t j. v nedeľu, kedy si o 2.00 hod. posunieme čas na 3.00 hod., a to tak bude noc o hodinu kratšia. 

V praxi to znamená, že si pospíme o hodinu kratšie, čo mnohých „spachtošov“ nepoteší. Pondelkové vstávanie tak bude pre viacerých problematické, najmä pre menšie deti, ktoré si ťažko zvykajú na túto nepríjemnú zmenu.

Ale aby to nebolo len o nepríjemných skorých vstávaniach, zmena času prináša aj jednu potešujúcu výhodu, a to že, poobedia budú čoraz dlhšie a teplejšie. Príjemné poobedné posedenia pri káve či vínku si budeme môcť vychutnať už za vidna.

Dokedy ešte?

Zmena času je v Európe veľmi diskutovaná téma. Mnohí Európania by privítali zrušenie striedania času, a však k tomu tak skoro nedôjde. 

Hoci dohoda ohľadom zrušenia zmeny času bola už v Európskej únii na spadnutie, nakoniec k nej nedošlo. Dôvodom bolo akútne riešenie pandemickej situácie, ktorá túto menej dôležitú tému ohľadom zmeny času odsunula na vedľajšiu koľaj. 

Táto téma sa v Európskej únii opäť nastolí až koncom roka 2026, čiže skôr ako v roku 2027 koniec striedania času nenastane. Meniť čas dvakrát do roka si tak budeme ešte minimálne 4 roky. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd