Prichádza fenomén El Niño, ktorý bude veľmi silný. Rok 2024 bude zrejme najhorúcejší v histórii

Veronika Salayová

Očakáva sa, že El Niño − anomália počasia v Tichom oceáne − tento rok nahradí La Niñu, ktorá dominovala tri roky. O slovo sa hlási jej náprotivok, o ktorom už teraz prognostici hovoria, že bude mimoriadne silný. Čo to presne znamená a ako to ovplyvní počasie v nasledujúcich mesiacoch až rokoch? 

Počas troch rokov vládla v Tichom oceáne anomália počasia La Niña. V roku 2023 začal tento fenomén slabnúť, až kým meteorológovia neoznámili jej koniec. Aktuálne sa veľmi pomalým tempom formuje jej náprotivok El Niño, ktorý prinesie postupné zvyšovanie teploty povrchových vôd v rovníkovej oblasti. 

Oceány zohrávajú dôležitú úlohu pri regulácii globálnej teploty vzduchu. Vedci sa obávajú, že po prvý raz v histórii môže priemerná teplota vzduchu stúpnuť o viac ako 1,5 °C spred predindustriálneho obdobia. Vedci považujú toto číslo za bod zlomu, po prekročení ktorého sa dramaticky zvýši riziko extrémnych záplav, sucha, požiarov a nedostatku potravín. 

Prichádzajúce El Niño k tomuto zlomovému míľniku zrejme výrazne dopomôže. „Rok 2024 bude pravdepodobne najteplejším zaznamenaným rokom,“ povedal svoj odborný názor pre CNN Josef Ludescher z Postupimského inštitútu pre výskum klimatických vplyvov.

Z extrému do extrému

Doteraz najhorúcejším rokom v celosvetovom meradle bol rok 2016, ktorý nasledoval po veľmi silnom El Niño. To znamená, že nasledujúce roky nám môžu priniesť extrémne až bezprecedentné teploty, dokonca vyššie ako v roku 2022, ktorý sa ukázal byť pre Európu rekordne teplý.

Zmena cirkulácie atmosféry sa premietne do atmosférických podmienok v rôznych častiach sveta. Očakáva sa, že pod vplyvom El Niño budú miesta, ktoré roky zápasia s veľkým suchom z mesiaca na mesiac vlhšie a, naopak, vlhké miesta budú suchšie. Prognostici varujú, že počasie pôjde z extrému do extrému.

Keď El Niño začne ovládnuť Tichomorie, západné pobrežie krajiny pravdepodobne zasiahne čoraz väčšie množstvo dažďa a snehu, čím sa zvýši riziko záplav a zosuvov pôdy. Zmenená cirkulácia nad oceánom môže navyše prispieť aj k častejšiemu výskytu atmosférických riek – nebezpečných poveternostných javov, ktoré so sebou prinášajú prudké búrky a silný nárazový vietor.

Extrémne sucho aj viac tajfúnov

Teplejší povrch Tichého oceánu vytvorí priaznivé podmienky aj pre vznik tajfúnov. Aj keď v Atlantiku môže byť menej hurikánov, tichomorské javy sa budú od pobrežia Ameriky vytvárať čoraz viac na západ. To poskytne prudkým tajfúnom príležitosť vybudovať ešte väčšiu silu.

Austrálski meteorológovia predpovedajú, že El Niño pravdepodobne prinesie extrémne suché a horúce počasie najmä do východných častí krajiny. Nástup sucha po období silných dažďov je obzvlášť nebezpečný, pretože môže podnietiť nebezpečné lesné požiare. 

V Indii by napríklad El Niño mohlo spôsobiť zvýšenie teplôt a oslabenie letných monzúnov. „To, čo predpovedáme, je desivé,“ povedal na záver odborník Peter Houk z Guamskej univerzity.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd