Prichádza nebezpečný mrznúci dážď. V Nemecku sa tvoria búrky. V noci aj nasneží

Peter Minárik

Počasie na našom území začína ovplyvňovať front, ktorý prinesie oteplenie a zmenu v doterajšom charaktere počasia. Zmena počasia prinesie na naše územie ďalšiu vlnu nebezpečného počasia.

Slovensko čaká nebezpečné počasie, ktoré práve v týchto chvíľach prichádza na naše územie. V nadchádzajúcich hodinách prinesie front do našej oblasti zrážky, ktoré budú snehové, ale aj mrznúce.

Nočný prechod oklúzneho frontu však do našej oblasti prinesie aj oteplenie, ktoré sa v našej oblasti bude v nadchádzajúcich dňoch zvýrazňovať.

Front prináša aj búrky

Tá najhlavnejšia zrážková činnosť sa v týchto chvíľach vyskytuje v Nemecku a postupuje pomaly smerom cez Česko, Rakúsko až nad naše územie.

Front rozdeľuje dve teplotne výrazné vzduchové hmoty. Nad studený vzduch sa natláča teplý vzduch a tento teplotný kontrast spôsobuje, že sa v Nemecku vyskytlo na fronte už niekoľko búrok.

Na čele frontu sa vyskytuje sneženie, ktoré však v nižších polohách prechádza do dažďa a pri zmene sa spočiatku vyskytujú aj zrážky mrznúce. Tie počas nadchádzajúcich hodín čakajú aj naše územie.

V noci bude pršať aj snežiť

Mrznúce mrholenie, respektíve mrznúci dážď sa už v týchto chvíľach vyskytuje v okolí Bratislavy. V priebehu nočných hodín bude mrznúci dážď výraznejší a vyskytovať sa bude predovšetkým na Záhorí, v okolí Bratislavy a v západnej časti Podunajskej nížiny.

V týchto oblastiach môže mrznúci dážď na cestách a na chodníkoch vytvoriť súvislú vrstvu ľadu, čo predstavuje veľké nebezpečenstvo. Problémy môžu nastať aj v energetike.

Zatiaľ čo na západe hrozí mrznúci dážď, tak na zvyšku územia bude snežiť. Sneženie bude najvýraznejšie predovšetkým na pomedzí západného a stredného Slovenska, kde môže napadnúť aj okolo 5 cm nového snehu.

V priebehu zajtrajšieho dňa sa však na našom území začne otepľovať a čerstvo napadnutý sneh sa bude topiť. Ešte výraznejšie oteplenie nás čaká v nasledujúcich dňoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd