Prichádza silný El Niño. Čo to znamená a ako ovplyvní počasie?

Prichádza silný El Niño. Čo to znamená a ako ovplyvní počasie?
Veronika Sádovská

Neustále opakovanie frázy „prichádza silný El Niño“ v posledných mesiacoch vyvoláva obavy a neistotu. Aby sme však plne pochopili jeho dôsledky, je nevyhnutné hlbšie sa ponoriť do tohto javu.

Tento klimatický fenomén, ktorý je súčasťou južnej oscilácie (ENSO), zahŕňa otepľovanie rovníkových vôd Tichého oceánu. Dôsledky javu môžu byť rôzne: zmeny zrážkových vzorcov, anomálne zmeny teploty a extrémne poveternostné javy. Môže spôsobiť povodne alebo suchá, ovplyvniť rast plodín, vyvolať lesné požiare a narušiť morské ekosystémy.

Všetky tieto dôsledky sú nepochybne znepokojujúce, ale namiesto strašenia treba najprv pochopiť pôvod a následky tohto javu.

Čo je silný El Niño?

Počas normálneho roka sú najvyššie teploty morskej hladiny zaznamenané v západnom Tichom oceáne a Indickom oceáne. Tento jav je známy aj ako Indowest Pacific (prípadne Indo-Pacific).

Niekedy však vetry fúkajúce od východu na západ slabnú, čo umožňuje teplej vode pohybovať sa na východ a hromadiť sa pozdĺž rovníka. Ak je more teplejšie, ohrieva sa nad ním aj vzduch, ten stúpa, poháňa zrážky v centrálnom Pacifiku a mení vzorce cirkulácie v atmosfére.

Tento jav je známy ako El Niño a môže ovplyvniť klímu na celom svete. Silný El Niño, v najjednoduchšej definícii, nastáva, keď priemerná teplota morskej hladiny v rovníkovom Pacifiku je najmenej o 1,5 °C teplejšia ako normálne.

Tento rok Zem reaguje úplne inak

Čo je veľmi prekvapujúce na tohtoročnej udalosti El Niño je, že atmosféra nereagovala tak, ako by sme očakávali na základe stúpajúcich teplôt morskej hladiny, uvádza The Conversation, ktorý spochybnil Aarona Levina, atmosférického vedca na Washingtonskej univerzite.

Atlantická hurikánová sezóna 2023 je toho dobrým príkladom. Meteorológovia často používajú El Niño ako predikátor strihu vetra, ktorý môže rozložiť atlantické hurikány. Pretože atmosféra nereagovala okamžite na teplejšiu vodu, vplyv na hurikány v Atlantiku bol mierny.

Aká je predpoveď na nasledujúce mesiace?

Keď meteorológovia a klimatológovia hovoria, že sa vyvinie silný El Niño, robia tak na základe predpovedného modelu, ktorému dôverujú. Už vlani na jar boli dynamické prognostické modely veľmi presvedčené o potenciáli silného rozvoja tohto javu.

Ide o veľké modely, ktoré riešia základné fyzikálne rovnice a pridávajú súčasné oceánske a atmosférické podmienky. Štatistické modely vypočítané na základe historických pozorovaní, však sú menej isté. Dokonca aj z hľadiska najnovších prognostických modelov dynamické prognostické modely predpovedajú silnejší El Niño, než uvádzajú štatistické modely.

Počas obzvlášť silných udalostí El Niño trvajú anomálie teploty morskej hladiny počas jari na severnej pologuli často klesnú do apríla alebo mája.

Jedným z dôvodov je to, že El Niño spôsobuje svoj vlastný zánik. Spotrebúva vlastnú teplú vodu a tak sa jej objem zníži. Nakoniec spotrebuje svoje vlastné palivo. Na konci minulých udalostí El Niño teploty morskej hladiny veľmi rýchlo klesali a boli pozorované podmienky, ktoré sa typicky zmenili na La Niña, chladnejší opak El Niño.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd