Prichádza STUDENÝ vzduch. Dnešné teploty budú o 15 °C nižšie

Prichádza STUDENÝ vzduch. Dnešné teploty budú o 15 °C nižšie
Peter Minárik

Slovensko dnes čaká zásadné ochladenie o ktoré sa postará studený vzduch, ktorý sa nad naše územie natláča za studeným frontom od západu. Dnešné teploty budú v porovnaní s tými včerajšími oveľa nižšie.

Včera večer dorazil nad naše územie očakávaný studený front, ktorý prináša doslova vykúpenie. V uplynulých dňoch sa totiž do našej oblasti vďaka silnému, južnému prúdeniu dostával veľmi teplý vzduch od juhu, ktorý transportoval aj jemné prachové častice zo Sahary. To sa prejavovali aj na vysokej koncentrácii častíc PM10 pri zemi, ktoré vdychujeme. Koncentrácie prachových častíc dosahovali až štvornásobné hodnoty v porovnaní s povolenými limitmi. Studený front, ktorý aktuálne cez naše územie postupuje doslova čistí vzduch.

Intenzívne zrážky sa v nočných hodinách vyskytli predovšetkým na západnom Slovensku a v týchto chvíľach sa sústreďujú nad stredné Slovensko. V nadchádzajúcich hodinách sa studený front postupne dostane aj nad východné časti krajiny.

Dnešný deň by mal priniesť najviac zrážok do oblasti severného Slovenska, kde by mohlo spadnúť 20 až 40 mm zrážok. Výrazné zrážky počas popoludnia od západu ustanú, no bez zrážok sa nezaobídeme ani na západe Slovenska.

 

Za studeným frontom sa totiž ocitneme v silnom, chladnom a vlhkom severozápadnom prúdení v ktorom sa aj naďalej budú vytvárať početné prehánky, prípadne výnimočne aj búrky. Najzaujímavejšie je však prudké ochladenie, ktoré nás čaká.

Dnes budú teploty až o 15 °C nižšie

Včera sme na našom území zaznamenávali letné teploty. V Podunajskej nížine sa teploty dostali až nad +27 °C a nad hranicu letného dňa, teda nad +25 °C vystúpili teploty prakticky na celom Slovensku. U našich južných susedov bolo ešte teplejšie. V Maďarsku teploty prekročili až tropickú hranicu +30 °C.

 

Od takýchto vysokých teplôt teraz budeme poriadne vzdialení. Vďaka studenému prúdeniu sa totiž dnešné teploty výrazne prepadnú smerom nadol. Dnešné maximálne teploty sa budú pohybovať len od +7 do +15 °C, čo je v porovnaní so včerajšími maximami od +22 do +27 °C poriadny prepad nadol. Dnes sa teda ochladí aj o viac ako 15 °C.

dnešné teploty budú až o 15 °C nižšie
dnešné teploty budú až o 15 °C nižšie

Dnešný deň by však mal byť najchladnejší z celého tohto týždňa a už do zajtra pôjdu teploty veľmi pomaly smerom nadol. Nasledujúci víkend by malo byť opäť teplo. Pozrite si aktuálnu predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd