Prichádzajú prvé búrky. Ako sa počas nich správať bezpečne?

Veronika Sádovská

Počas prvej vlny horúčav sa už tento víkend môžu vyskytnúť prvé búrky. Viete, ako sa počas nich správať, aby vás nezasiahol blesk?

Každoročne si úder bleskom aj na Slovensku vyžiadajú svoju daň. V pamäti máme nešťastné leto 2019, kedy v našich horách nielen na poľskej strane Tatier, ale aj u nás a vo Fatrách takmer každý deň zasiahol blesk turistov na končiaroch alebo v sedlách vrchov. Ako sa počas búrky správať a riziko zásahu bleskom minimalizovať?

Otvorená krajina

Najväčšie nebezpečenstvo vzniká vtedy, ak vás búrka zastihne na otvorenej lúke či pod hranicou lesa. V tom prípade ste pravdepodobne vy ten najvyšší objekt v okolí a preto riziko, že vás zasiahne blesk je vysoké. Najlepšie je takejto situácii predísť tým, že budete sledovať počasie vo svojom okolí. 

Bezprostredne pred búrkou môže nastať aj tzv. jav svätého Eliáša. Vtedy je vzduch nabitý statickou elektrinou a môže sa to prejavovať tým, že nám elektrizujú vlasy či počujeme šuchot v elektrických vysielačoch a drôtoch. V tomto prípade ihneď vyhľadajte úkryt.

Ak sa vám nepodarilo búrku včas odsledovať a ukryť sa, tak sa snažte minimalizovať svoju výšku, najlepšie drepom. Neľahajte si na zem, pretože tým zväčšujete svoju plochu na otvorenej krajine a tým aj riziko úderu bleskom. Odhoďte od seba čo najďalej všetky kovové predmety, ale aj mobil, tablet a elektronické zariadenia. 

Blesk vás môže zasiahnuť viacerými spôsobmi

Na otvorenom priestranstve je to väčšinou priamy úder bleskom. Ten vám môže spôsobiť popáleniny až zástavu srdca a smrť. Tento jav však nie je až taký častý, pretože väčšina ľudí sa stihne pred búrkou ukryť aspoň do najbližšieho  lesa.

Druhou možnosťou je tzv. vedľajší blesk. Ten vás môže zasiahnuť, ak stojíte počas búrky pod stromom. Časť prúdu, ktorý prechádza stromom, môže zasiahnuť aj vás. Následky sú ale rovnaké ako pri priamom zásahu - od popálenín až po zástavu srdca a smrť.

Najčastejšou príčinou býva však tzv. povrchový prúd. Ten sa šíri veľmi rýchlo povrchom zeme od miesta priameho zásahu bleskom. Ak sa budete nachádzať blízko tohto miesta, prejde aj cez vás. Jeho veľkosť akou nás zasiahne však môžeme minimalizovať tým, že minimalizujeme tzv. krokové napätie. To docielime v drepe s nohami čo najbližšie pri sebe. V žiadnom prípade si neľahajte na zem, vtedy bude toto napätie oveľa väčšie.

Tento povrchový prúd je často aj príčinou úmrtia dobytka a zvierat pasúcich sa na poliach, pretože majú veľkú vzdialenosť medzi prednými a zadnými nohami, tak cez nich preteká silnejšie krokové napätie.

Pozor aj na drôty

Veľký pozor si dávajte aj na elektrické vedenie, ktoré zasahuje dovnútra domu či chaty zvonku. Nedotýkajte sa to, pretože ním tiež môže viesť vysoké napätie po údere blesku. Rovnako sa počas búrky nedotýkajte žiadnych vodivých predmetov, neplávajte v jazere, či nečlnkujte sa na ňom.

Túry si dôkladne premyslite

Ak sa chystáte v letnom období na túru do hôr, dôkladne si ju naplánujte. Začínajte skoro ráno, nie až na obed, prípade popoludní. Okrem toho, že si výhľady pre množstvo ľudí neužijete, skôr vás zasiahne búrka, pretože tie sa tvoria okolo poludnia a popoludní.

Ráno zvoľte cestu hrebeňmi alebo otvoreným priestranstvom, rovnako si výstup na vrchol, pokiaľ sa to dá, naplánujte už v dopoludňajších hodinách. Zostupujte čo najviac v lesnatom teréne, aby vás nezastihla búrka na kopci či hrebeni.

Podobne postupujte aj pri viacdňových túrach. Vždy si pozrite predpoveď počasia a nepodceňujte náznaky búrok ako je napríklad tvorba kopovitej oblačnosti. Ak už vidíte, že takýto oblak je blízko vás a vy ste ešte stále hore, zvoľte radšej čím skôr zostup. Ak počujete hrmenie, v niektorých prípadoch, hlavne vo vysokohorskom skalnatom teréne, to už môže byť neskoro.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd