Prichádzajú zrážky. Štedrý deň začne so snežením, na západe s dažďom, ktorý bude aj namŕzať

Peter Minárik

V týchto chvíľach sa nad naše územie začína nasúvať zrážkové pole, ktoré súvisí s teplým frontom. Zrážky sa nad celé naše územie rozšíria po polnoci.

Výrazná zmena v doterajšom charaktere počasia sa blíži na naše územie. Zrážky prináša teplý front, ktorý bude mať dominantný vplyv na charakter počasia na našom území počas Štedrého dňa.

Zatiaľ čo stredné a východné Slovensko sa zobudí do zasneženého Štedrého dňa, tak západ krajiny sa zobudí do upršaného a aj ľadového rána.

Najviac nasneží na severe a východe

Počas noci sa postupne rozsneží na mnohých miestach stredného a východného Slovenska. Do rána napadne v tejto oblasti prevažne do 5 cm snehu.

Iné to však bude napríklad na Horehroní, kde môže napadnúť aj do 10 cm nového snehu. Najviac snehu sa do rána očakáva v Žilinskom kraji. Napadnúť by mohlo až do 20 cm čerstvého snehu.

Pomerne výraznú snehovú nádielku obdrží aj severovýchodné Slovensko a krajný východ, kde môže snehová pokrývka ľahko prekročiť výšku 10 cm.

Na západe bude pršať

Teplý front k nám však začne vťahovať od západu teplejší vzduch, ktorý sa najskôr nasunie do vyšších vrstiev, čo prinesie kvapalné zrážky, ktoré však na podchladenom zemskom povrchu budú namŕzať. Ako vidieť na mape, tak mrznúce a postupne aj kvapalné zrážky sa v ranných hodinách presunú zo západného Slovenska aj nad stredné Slovensko.

Ráno tak bude potrebné na strednom a východnom Slovensku vyťahovať lopaty a odpratávať čerstvo napadnutý sneh. Na západe bude problémy spôsobovať mrznúci dážď.

Postupne sa však teplý vzduch natlačí nad celé územie a teploty začnú rásť. Na Štedrý deň sa na západe očakávajú teploty až do +10 °C. Nad nulou však bude na celom území. Postup zrážok môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd