Priemyselné sneženie prekvapilo obyvateľov Plzne. Čo spôsobuje tento jav?

Priemyselné sneženie prekvapilo obyvateľov Plzne. Čo spôsobuje tento jav?
Dominik Cenkner

Počasie v strednej Európe vo veľkej miere v priebehu pondelka ovplyvňuje tlaková výš. Žiadne výdatnejšie zrážky sa neočakávajú a predsa len sa obyvatelia Plzne zobudili do zasneženého rána. Môže za to jav, ktorý odborníci označujú ako priemyselné sneženie. Ako vzniká a čo ho spôsobuje?

Radar hlásil, že sa počasie zaobíde bez výraznej oblačnosti a zrážok, a napriek tomu v Plzni nasnežilo. Za jemným popraškom je podľa odborníkov jav takzvaného priemyselného sneženia, ktoré je veľmi lokálne.

Fotografie zo západočeskej metropoly v pondelok zverejnili meteorológovia z ČHMÚ na sociálnej sieti X. „Na radare žiadne zrážky, ale v Plzni napriek tomu k ránu nasnežilo. Ako je to možné?,“ uviedli v príspevku.

Za neobvyklým úkazom stojí takzvané priemyselné sneženie. „Tento jav sa môže vyskytnúť v hmle alebo pri nízkej oblačnosti, a to v prípade, že je v blízkosti nejaký zdroj vlhkosti, napríklad komín teplárne či elektrárne,“ vysvetlil pre CNN Prima News meteorológ Martin Adamovský.

V takých podmienkach môže snežiť, aj keď by vôbec nemalo, vysvetlil Adamovský s tým, že výskyt poprašku je o to zvláštnejší, že v pondelok meteorológovia neočakávali žiadne zrážky.

Za všetkým je miestna fabrika

Meteorologický jav sa podľa odborníkov z ČHMÚ spravidla vyskytuje veľmi lokálne. „V centre Plzne máme okolo 1 cm nového snehu, na okraji ale ani vločku. V krajných prípadoch môže nasnežiť z priemyselného sneženia za dlhšiu dobu aj niekoľko desiatok centimetrov,“ stojí v príspevku.

Užívateľ sociálnej siete X (predtým Twitter) s názvom Tramvaják pražský pripomenul obdobnú udalosť z Nových Strašníc a doplnil, že akonáhle popodišiel o kúsok ďalej do Starých Strašníc, po priemyselnom snehu nebolo ani stopy. Úkaz označil za svoj obľúbený fenomén.

„Ako znalí miestnych podmienok asi už tušia, sneh zrejme vyrobila malešická spaľovňa,“ doplnil známy vodič električky, ktorý popularizuje tento druh dopravy.

Čo je priemyselné sneženie?

Priemyselný sneh je typ snehu, ktorý sa vyskytuje v blízkosti zdrojov tepla, vlhkosti a atmosférických častíc. Zvyčajne sa vyskytuje v noci, keď je teplota pod bodom mrazu a je nízka oblačnosť alebo hmla. Priemyselný sneh padá z nízkej nadmorskej výšky ako jemné ľadové hroty, pretože nemá dostatok času na to, aby sa rozrástol na pravidelné snehové vločky.

Priemyselný sneh môže byť spôsobený prírodnými alebo ľudskými faktormi. Medzi prírodné faktory patria sopky, lesné požiare alebo gejzíry, ktoré uvoľňujú teplo a častice do ovzdušia. Medzi ľudské faktory patria elektrárne, továrne, rafinérie alebo vozidlá, ktoré vypúšťajú znečisťujúce látky, napríklad oxid siričitý alebo oxidy dusíka. Tieto znečisťujúce látky sa môžu miešať s vodnou parou v oblakoch a vytvárať ľadové kryštáliky, ktoré padajú ako priemyselný sneh.

Od bežného snehu sa ten priemyselný líši niekoľkými spôsobmi. Priemyselný sneh je zvyčajne menší, hustejší a tvrdší ako bežný sneh. Môže mať aj inú farbu, vôňu alebo chuť v závislosti od druhu znečisťujúcich látok, ktoré sa na ňom podieľajú. Priemyselný sneh môže byť škodlivý pre životné prostredie a ľudské zdravie, pretože môže kontaminovať pôdu, vodu a vzduch toxickými látkami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd