Prípad jeden z milióna. Domorodí Američania hovoria o naplnení proroctva

Prípad jeden z milióna. Domorodí Američania hovoria o naplnení proroctva
Veronika Sádovská

V národnom parku Yellowstone sa udiala veľká rarita, narodil sa tam biely bizón. Je len jeden z desiatich miliónov. Domorodí Američania žijúci v okolitých oblastiach považovali toto narodenie za znamenie a naplnenie svojho dávneho proroctva.

Presný dátum narodenia bieleho byvola nie je známy. Podľa CBS News fotografka Erin Braatenová z Kalispellu urobila 4. júna v severovýchodnej časti Yellowstonského národného parku niekoľko fotografií teľaťa krátko po jeho narodení.

Žena zbadala „niečo nezvyčajne biele“ v stáde bizónov, keď uviazla v premávke. „Všimla som si, že to bolo byvolie teľa. Bola som jednoducho ohromená,“ povedala Braaten.

 

Jeden z 10 miliónov

American Bison Society, ktorá propaguje poznatky o bizónoch, uviedla pre miestnu stanicu KUTV, že takáto udalosť sa stane raz z 10 miliónov pôrodov. Zamestnanci Bear River State Park poznamenali, že sfarbenie zvieraťa nie je spôsobené albinizmom alebo leucizmom, ale génmi dobytka plemena Charolais, ktorého srsť má svetlú farbu.

Biele teľa bizóna v Yellowstone
Biele teľa bizóna v Yellowstone, Erin Braaten

„Albín bizón by mal ružové oči,“ povedal Troy Heinert, výkonný riaditeľ InterTribal Buffalo Council, združenia pracujúceho na obnove bizónov v oblastiach obývaných domorodými Američanmi, ako cituje CBS News.

Heinert zdôraznil, že nikdy nepočul o tom, že by sa v národnom parku Yellowstone narodil biely bizón. Vedenie parku zatiaľ narodenie bieleho teľaťa nepotvrdilo.

 

Narodenie „porovnateľné s druhým príchodom Ježiša Krista“

Medzitým je podľa predstaviteľov domorodých Američanov, kmeňa Dakotov žijúceho v týchto oblastiach, narodenie bieleho bizóna znamením a naplnením ich prastarého proroctva. Toto proroctvo ohlasuje príchod lepších časov, no zároveň je signálom, že treba urobiť viac pre ochranu Zeme a zvierat, ktoré ju obývajú.

„Narodenie tohto teľaťa je požehnaním aj varovaním. Musíme urobiť viac,“ povedal Arvol Looking Horse, duchovný vodca komunity Dakota, citovaný CBS News. Ako zdôraznil, táto udalosť je pre nich „porovnateľná s druhým príchodom Ježiša Krista“.

Táto vzácna udalosť by mohla byť mementom aj pre nás, hoci je Yellowstone od nás ďaleko, no ochrana prírody a zvierat by mala byť aj pre nás prvoradá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd