PRIPRAVTE SA: Dnes nás zasiahne víchrica Khusru. Vietor aj v nížinách dosiahne rýchlosť okolo 100 km/h

Dominik Cenkner

Pred nami je nový pracovný týždeň. Ak nemáte radi pondelky, tak dnešok pre vás bude mimoriadne náročný, Slovensko dnes potrápi vyčíňanie počasia.

Pokojným dňom, ktoré neraz pripomínali jar, je nateraz koniec. V rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu postúpi cez našu oblasť ďalej na východ zvlnený studený front, na ktorom sa bude nad Karpatmi prehlbovať tlaková níž.

Po jej zadnej strane k nám začne od severozápadu prenikať studený, pôvodom morský arktický vzduch. Čo to bude znamenať v praxi?

Počasie v pondelok 27. marca

Prevládať bude oblačná až zamračená obloha. Len na západe sa k večeru očakáva premenlivá oblačnosť.

Takmer na celom území treba počítať s dažďom, na západe väčšinou s prehánkami. Postupne od stredných, neskôr popoludní v Žilinskom kraji, na severe Trenčianskeho a Prešovského kraja už aj v nižších polohách, sneženie.

Sever a východ Slovenska musia počítať s tým, že sa tam ojedinele vyskytnú výdatné zrážky. 

Maximálne denné teploty vystúpia v rozmedzí od +7 °C do +12 °C. V Žilinskom kraji, na Horehroní, na Spiši a krajnom severovýchode okolo +5 °C. Popoludní sa začne na severe výrazne ochladzovať.

Potrápi nás silný vietor

Presúvajúca sa tlaková níž prinesie počas pondelka na naše územie silný vietor. Severozápadný vietor začne naberať na sile okolo poludnia.

Na západnom Slovensku by sme najsilnejšie nárazy mali zaznamenávať od pondelkového poludnia do večera, na východe nášho územia a na horách bude najveternejšie v pondelok večer.

Na západnom Slovensku bude severozápadný vietor dosahovať nárazy do 25 m/s. Ešte silnejší vietor sa očakáva na východe, a to predovšetkým vo Východoslovenskej nížine, kde poryvy vetra dosiahnu rýchlosť až do 29 m/s. Najsilnejší vietor zaznamenáme opäť na horách, kde by poryvy vetra mali prekračovať rýchlosť až 40 m/s.

Počas dňa tak musíme byť vonku obozretní. Silný vietor môže lámať konáre a na východe a na horách bude mať dostatočnú silu na to, aby aj vyvracal stromy.

V platnosti sú aj výstrahy

Pred silným vetrom sme vydali výstrahy prvého a druhého stupňa. Na severe Slovenska platia výstrahy aj pred snehovými závejmi. Viac informácií nájdete v sekcii MeteoWarning

zdroj: imeteo.sk
zdroj: imeteo.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu až 3. stupňa pred vetrom na horách. Očakáva sa tam búrlivý vietor až mohutná víchrica. 

Na záver len dodáme, že dianie na Slovensku i v okolitých krajinách budeme sledovať už tradične v našom LIVE textovom prenose. Spustíme ho predpoludním, keď vietor začne naberať na sile. Nájdete ho na našej hlavnej stránke. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd