Pripravte sa na ďalší spln. Tentoraz nás čaká „ružový“ Mesiac

Veronika Salayová

Tento týždeň nás čaká v poradí už štvrtý spln v tomto roku. Aprílový spln podľa starých indiánskych kmeňov dostal prívlastok „ružový“. Prečo? A bude naozaj ružový?

Aj keď ku splnu dochádza v priemere každých 29,5 dní, predsa len je tento aprílový spln opradený istým rúškom tajomstva.

Dostal totiž prívlastok „ružový“, čo evokuje, že spln Mesiaca v apríli bude mať ružovkasté sfarbenie. Bude tomu naozaj tak?

Kedy presne nastane spln?

Mesiac sa blíži ku splnu, ktorý nastane už tento týždeň v noci zo stredy na štvrtok. Aprílový spln pripadne konkrétne na štvrtok 6. apríla 2023, pričom na Slovensku nastane presne o 6:34 hod.

Načasovanie lunárnych fáz závisí od konkrétneho časového pásma. Napríklad v Paríži nastáva spln 6. apríla o 5:34 miestneho času, zatiaľ čo v austrálskom Melbourne je spln o 14:34 miestneho času.

Aprílový spln má viacero pomenovaní, pričom jedným z nich je aj „ružový“ Mesiac, ktorý sa používa najčastejšie. 

Bude spln naozaj ružový? 

Prívlastok ružový pochádza od starých indiánskych kmeňov a pomenováva jarné kvitnutie kvetov. Názov je odvodený od farby kvetu flox, ktorý v Amerike začína kvitnúť práve v tomto čase. 

Ak teda chcete poznať odpoveď na otázku, či Mesiac bude ružový, alebo nie, odpoveď je jednoduchá. Nie, nebude! 

Mesiac totiž vo všeobecnosti nemení farby a neudeje sa tak ani v apríli. Ružovú farbu splnu teda tento týždeň neočakávajte. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd