Pripravte sa na prvý jarný roj meteorov. O chvíľu k nám dorazia obľúbené Lyridy

Pripravte sa na prvý jarný roj meteorov. O chvíľu k nám dorazia obľúbené Lyridy
Veronika Salayová

Tí, ktorí sa radi pozerajú na oblohu plnú „padajúcich“ hviezd, si v týchto dňoch prídu na svoje. Na oblohe je práve aktívny meteorický roj Lyridy, ktorý prináša množstvo žiarivých meteorov, a už o pár dní dôjde k jeho vrcholu. 

Na nočnej oblohe sú v týchto dňoch aktívne Lyridy. Tento meteorický roj patrí medzi najstaršie a Lyridy boli zdokumentované už pred 26 storočiami. Je to tiež prvý významný meteorický roj, ktorý sa objavil od Kvadrantíd od začiatku januára. 

Lyridy sa objavujú na oblohe každý rok v druhej polovici apríla. Na oblohe sú činné od 16. do 25. apríla, pričom svoje maximum dosiahnu vo večerných hodinách v pondelok 22. apríla.

 

Lyridy môžete pozorovať už cez víkend

Podmienky na pozorovanie v tomto roku sú lepšie na začiatku aktivity, čo znamená, že ich môžete pozorovať už počas víkendu. Neskôr ho bude rušiť svit Mesiaca, ktorý je 24. apríla v splne.

Ideálne je Lyridy pozorovať v druhej polovici noci. Meteory budú zdanlivo vychádzať zo súhvezdia Lýra, severovýchodne od žiarivej hviezdy Vega, na hraniciach so súhvezdím Herkules.

Na to, aby sme videli čo najviac „padajúcich“ hviezd, však nie je potrebné pozerať sa priamo na radiant Lýry a pozorovať ich z miesta, kde je čo najmenší svetelný smog. 

Sú to rýchle meteory

Lyridy síce nepatria medzi najvýraznejšie meteorické roje počas roka. Pozorované maximum činnosti je úzke a úkaz trvá celkovo menej ako týždeň. No aj napriek tomu sú veľmi obľúbené, pretože prichádzajú na „scénu“ po relatívne dlhej odmlke od iných meteorických rojov.  

 

Čo sa týka ich frekvencie, môžeme vidieť približne jeden meteor každé tri minúty. Lyridy sú povestné tým, že majú pomerne rýchle meteory.

Medzi meteormi sa môžu objaviť aj jasnejšie meteory, známe ako lyridské ohnivé gule, ktoré za sebou okrem iného nechávajú aj dlhý chvost. Máte sa na čo tešiť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd