Pripravte sa na ŠTART búrkovej sezóny. Na Slovensku udrú prvé BÚRKY už dnes

Veronika Salayová

Na Slovensku sa začína búrková sezóna. Prvé silnejšie búrky by na našom území mali udrieť už dnes. Stabilné a teplé počasie tak dnes vystrieda premenlivé počasie so zrážkami a búrkami. O chvíľu štartujeme...

Máme tu máj a kým včerajší deň bol priam ideálny na vonkajšie aktivity, štvrtok už prináša zhoršenie počasia. Do našej oblasti zasahuje od západu plytká tlaková níž so stredom nad Nemeckom a po jej prednom okraji k nám začína od juhu prúdiť vlhší vzduch. Ten dnes prinesie prehánky a zrážky od západu. 

Studený front k nám prichádza zo západnej Európy a obzvlášť silné búrky sa počas včerajšieho večera vytvorili na severe Francúzska spolu s intenzívnym krupobitím, ktoré páchalo aj škody. 

Prichádzajúci front sa počas noci začal vlniť a na tomto zvlnenom studenom fronte sa budú dnes tvoriť jednotlivé vlny búrok, ktoré zasiahnu strednú Európu. Prvá vlna búrok čaká Slovensko už dnes.

 

Búrky zasiahnu západ Slovenska

Prvé búrky začnú vznikať nad oblasťou Nemecka, severného Talianska a Balkánu a následne sa búrky začnú tvoriť aj na Slovensku. K výraznejšiemu rozvoju búrok dôjde v poobedňajších hodinách po 15:00 h, kedy udrú prvé búrky aj na našom území.

Búrky treba dnes popoludní a podvečer očakávať hlavne na západe Slovenska, kým na východe je pravdepodobnosť vzniku búrok pomerne malá. Búrlivejšie by malo byť na juhozápade v okolí Podunajskej nížiny.

Slovensko tak čakajú prvé silnejšie búrky tohtoročnej búrkovej sezóny, ktorá dnes popoludní odštartuje. Nebezpečné sprievodné javy sa pri búrkach neočakávajú, len mierne zosilnený vietor a výdatnejší dážď s úhrnom do 20 mm. 

 

S búrkami treba počítať aj počas noci a búrlivo bude ešte aj v piatok. Situáciu ohľadom búrok budeme pozorne sledovať a prinášať nové informácie. Pre presnú polohu zrážok a búrok sledujte náš iRadar

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd