Pripravte sa na víkend: Mieri k nám studený front, ktorý prinesie OCHLADENIE

Veronika Salayová

Blíži sa k nám studený front, ktorý na Slovensko prinesie ochladenie, preto sa túto situáciu vopred pripravte. Teploty poklesnú aj o 6 °C a pocit chladu navyše umocní zamračené a upršané počasie. Víkend na Slovensku nebude ideálny.

Cez našu oblasť začne postupovať studený front, ktorý prinesie zhoršenie počasia do centrálnej časti Európy. V rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu nad strednou Európou sa bude od rána vlniť studený front, na ktorom sa nad severným Talianskom a Jadranom prehĺbi tlaková níž.

Studený front prinesie ochladenie, ktoré pocítime už na piatkových teplotách, najmä na západnom Slovensku. Oproti dnešnému dňu sa ochladí o 6 °C, no na východe ešte počas zajtrajšieho dňa ochladenie príliš nezbadáme.

zmena teploty za uplynulých 24 hodín
zmena teploty za uplynulých 24 hodín, iMeteo

Okrem ochladenia však front prinesie ďalšie búrky. Tie sa budú tvoriť už počas rána a dopoludnia, a môžu sa vyskytovať najmä na západnom a postupne aj na strednom Slovensku. V priebehu dňa sa budú rozširovať smerom na východ.

 

Studený front by sa mal nad nami vlniť a len veľmi pomaly rozpadať. Vytvárať sa tak budú aj počas víkendu výrazné vlny búrok a aj dažďa. Máme teda pred sebou búrlivý a upršaný víkend, počas ktorého spadne pomerne veľké množstvo zrážok aj na Slovensku.

V sobotu sa citeľne ochladí

V sobotu pocítime ochladenie už na väčšom území a ochladí sa citeľnejšie na strednom aj východnom Slovensku. Teploty sa budú pohybovať od +18 do +22 °C. V sobotu bude prevládať zamračené a upršané počasie, hrozia aj búrky.

Situácia ohľadom búrok zrážok však na Slovensku nebude taká zlá ako v iných európskych krajinách, kde sa očakávajú úhrny zrážok až do 150 mm, čo je extrémne veľké množstvo vody. 

Najviac zrážok prinesie tlaková níž na juhovýchod Nemecka, kde už platia výstrahy 2. stupňa pred povodňami. Veľa vody spadne aj na západe Česka, kde budú úhrny do 100 mm a rovnako tak aj v Rakúsku. Aj tu sa čakajú rozsiahle prívalové povodne. 

 

Pôda je vďaka májovým dažďom už dostatočne nasýtená a odtekajúca voda si rýchlo nájde cestu do potokov riek. Hladiny potokov a riek tak budú rýchlo stúpať a celkom isto spôsobia záplavy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd