Pripravte sa! Štartujú tropické horúčavy. Ortuť teplomera sa dostane až k +35 °C

Peter Minárik

Na Slovensku dnes štartuje prvá vlna tropických horúčav. Pred nami sú dni, počas ktorých budú teploty na našom území stúpať vysoko nad hranicu +30 °C, pričom mimoriadne vysoké teploty hrozia na viacerých miestach. Najteplejšie dni sú však pred nami.

Čakali sme na to dlho. Tento rok prichádza prvá vlna tropických horúčav až v druhej polovici júna, ale už je tu. Od dnešného dňa začnú teploty na našom území prekračovať hranicu +30 °C a budú sa blížiť až k úrovni +35 °C, ktorú môžu prekonať v polovici týždňa.

Prvá vlna horúčav

Už počas víkendu nastalo na našom území prevažne slnečné počasie. To pokazili len včerajšie búrky na východnom Slovensku, ktoré v niektorých oblastiach dokonca napáchali materiálne škody.

Tomu je však koniec, aspoň na chvíľu. Počasie totiž začína ovplyvňovať rozsiahla tlaková výš, ktorá sa postará o stabilný začiatok nového týždňa.

Okrem slnečného počasia nás však čakajú aj pre niekoho vytúžené, pre iných nenávidené horúčavy. Už dnes nás čakajú tropické teploty. O tropických teplotách hovoríme, kde ortuť teplomera pokorí hranicu +30 °C. To sa udeje na viacerých miestach.

Teplotu +30 °C sme už tento rok síce na našom území namerali, no len v jednej lokalite Slovenska. Teraz nás čaká vlna horúčav, ktorá prinesie tridsiatky do mnohých oblastí. Ide o prvú šnúru tropického počasia od začiatku roka.

Do našej oblasti totiž začína od juhozápadu prúdiť veľmi teplý, pôvodom africký vzduch, ktorý vyženie teploty poriadne vysoko. Už dnes môžu teploty v Podunajskej nížine, napríklad v oblasti Bratislavy, Dunajskej Stredy či Hurbanova, prekonať úroveň +30 °C.

Teplejšie a teplejšie

Zajtra bude na našom území ešte teplejšie. Teploty budú hranicu +30 °C atakovať na viacerých miestach južného Slovenska, no na juhozápade by mohli teploty vyletieť až na hodnoty okolo +33 °C.

V stredu sa horúčavy vystupňujú a na západnom Slovensku hrozí, že teploty budú atakovať úroveň až +35 °C.

V stredu nás čaká pekelne horúce počasie, no to už bude koniec stabilnému počasiu. Pridajú sa búrky, ktoré budú početnejšie a intenzívne. Páchať budú aj škody. Pred nami je tak prvá vlna tropických horúčav, ktorú prerušia v strede týždňa silné búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd