Prišla najvýraznejšia vlna dažďa, ktorá zodvihne rieky. Koľko naprší ?

Peter Minárik

Počas uplynulej noci sa nad naše územie nasunula ďalšia, pomerne výrazná zrážková vlna, ktorá počas dnešného dňa prinesie ďalší poriadne upršaný deň. Spadnú desiatky milimetrov zrážok, ktoré zodvihnú vodné hladiny.

Presúvajúca sa tlaková níž, ktorá si to z Jadranu zamierila cez Balkán, nad Rumunsko sa začína presúvať cez Maďarsko a naše územie nad Poľsko. Okolo tejto tlakovej níže sa obtáča rozsiahle zrážkové pole, ktoré dnes prinesie desiatky milimetrov zrážok.

Počas včerajšieho dňa spadli na našom území desiatky milimetrov zrážok. Priemerný zrážkový úhrn sa pohyboval na východnom Slovensku s výnimkou Spiša a Gemeru od 5 do 15 mm, ale na zvyšku územia od 20 do 40 mm.

Najviac zrážok počas včerajšieho dňa spadlo v oblasti Demänovskej doliny a to takmer 50 mm.

 

V priebehu dnešného dňa budú zrážky podobne intenzívne. Presúvajúca sa tlaková níž, ktorej stred sa bude presúvať priamo cez naše územie prinesie ešte výdatnejšie zrážkové úhrny ako počas včerajšieho dňa.

Numerické modely očakávajú, že v priebehu dnešného dňa spadne na našom území priemerne 20 až 40 mm zrážok. Lokálne sa však budú zrážkové úhrny šplhať až ku 100 mm.

očakávané úhrny do zajtrajšieho poludnia
očakávané úhrny do zajtrajšieho poludnia

Intenzívne zrážky by mali začať na našom území slabnúť až v priebehu zajtrajšieho popoludnia od juhu. 

V dôsledku toho, že na našom území spadne nasledujúcich 36 hodín plošne až cez 50 mm zrážok tak treba počítať s tým, že budú výrazne stúpať hladiny vodných tokov.

Hladiny tokov budú dosahovať úroveň povodňových stupňov, no na menších tokoch môžu hladiny dosiahnuť až 3. povodňový stupeň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd