Produkcia ryže bude v roku 2023 nižšia ako zvyčajne. Čo je za tým?

Produkcia ryže bude v roku 2023 nižšia ako zvyčajne. Čo je za tým?
Zuzana Macháčová

Indonézsky ostrov Bali sužuje sucho. V niektorých regiónoch už 5 mesiacov nepršalo. Vodné nádrže vysychajú a farmári sa boja o svoju úrodu a budúcnosť.

Wayan Dharmayasa bol celý život pestovateľom ryže. Žiaľ, v poslednom čase bol nútený vysadiť iné rastliny, ktoré sú odolnejšie voči sťaženým podmienkam. Všetko preto, že Bali zasiahli drastické dôsledky trendu počasia nazývaného El Niño.

Vplyv El Niño na klímu

El Niño je anomália počasia spojená s otepľovaním vôd vo východnej časti Pacifiku. Vzniká pri zoslabnutí pasátov vanúcich v intertropickom pásme. Slabšie poryvy vetra sa pohybujú ohriatymi vodami oceánu menej efektívne, čo vedie k hromadeniu tepla v blízkosti rovníka a jeho uvoľňovaniu do atmosféry.

To ovplyvňuje nielen morské podmienky, ale aj cirkuláciu vzduchu. Zmeny, ku ktorým dochádza v dôsledku anomálií, pretrvávajú dlhú dobu. El Niño tak môže ovplyvniť počasie na celom svete.

V prípade Indonézie, vrátane ostrova Bali, prispel tento fenomén k prehĺbeniu sucha. Vo štvrtok úrady zaviedli dvojtýždňový výnimočný stav. Situácia je taká vážna, že obyvateľom chýba pitná voda a musia na ňu stáť v rade.

Vodné nádrže vysychajú

Podľa regentskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof v Jembrane − najťažšie zasiahnutej oblasti ostrova − nepršalo už 5 mesiacov. Najväčšia vodná nádrž, ktorá pojme 8 miliónov m³ vody, má v súčasnosti len 320-tisíc m³.

Ryžové polia Dharmayasa sa nachádzajú hneď vedľa nádrže. Muž sa bojí, že ak to úplne vyschne, nebude šanca na zlepšenie situácie.

„Farmári nemôžu pestovať ryžu, ale pestujeme iné plodiny, ako je kukurica a zelenina, čokoľvek, čo nám pomôže prežiť a zarobiť si na živobytie," povedal. 

Odhady Indonézskeho štatistického úradu naznačujú, že produkcia ryže bude v roku 2023 o 2 % nižšia ako zvyčajne. El Niño bude na Bali veľkým problémom najmenej do novembra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd