Projekt Mojžiš mal Benátky chrániť pred vodou. Teraz hrozí, že ich zničí

Veronika Salayová

Talianske Benátky vynaložili miliardy eur na vybudovanie projektu Mojžiš, ktorý má mesto chrániť pred vodou. V konečnom dôsledku však môže táto hrádza Benátkam aj veľmi uškodiť. 

Talianske Benátky vynaložili miliardy eur na vybudovanie systému Mojžiš (MOSE) za účelom eliminácie povodní. Vedci však upozornili na vážne nedostatky, ktoré tento systém má, informuje ČT 24

Bariéry blokujúce prílivovú vodu, ktorá spôsobuje záplavy, bránia aj tomu, aby slané močiare v lagúne dostávali životne dôležité sedimenty. A to môže v dôsledku spôsobiť, že sa historická metropola neudrží nad stále stúpajúcou hladinou mora.

Autori výskumu upozorňujú, že dobre mienená snaha sa môže ľahko obrátiť proti svojmu zámeru. Benátky ležia len veľmi nízko nad hladinou mora, niektoré miesta sú dokonca kvôli poklesu povrchu pod ňou. 

Preto je toto historické mesto už celé stáročia zraniteľné záplavami, ktoré sa objavujú najčastejšie pri silnom prílive. V posledných desaťročiach je tento fenomén nazývaný acqua alta stále častejší a voda siaha stále vyššie.

Bariéra zožala úspech

Po rekordnej povodni v roku 1966 preto začala miestna vláda plánovať spôsoby, ako zabrániť ďalším škodám, čoho výsledkom bol dlho očakávaný projekt Mojžiš. 

Tento systém sa skladá z ponorených brán pri troch miestach, kadiaľ morská voda vteká do benátskej lagúny. Keď búrka začnú zdvíhať hladinu príliš vysoko, objavia sa pri týchto bránach veľké panely, ktoré vstupy uzavrú. 

Stavba obrieho inžinierskeho projektu sa začala v roku 2003 a náklady sa odhadujú na viac ako 6 miliárd eur. Prvýkrát bola bariéra aktivovaná počas búrky v októbri 2020 s veľkým úspechom. Odvtedy bol systém využitý už niekoľkokrát. 

Problém spôsobujú zmeny v sedimentácii

Mojžiš podľa nových zistení však mení usadzovanie sedimentov v močiaroch v benátskej lagúne. Sedimenty sú pre ňu životne dôležité, pretože vodným rastlinám poskytujú nielen miesto, kde zapúšťajú korene, ale aj potrebnú výživu. 

Po spustení bariéry klesla ročná miera sedimentácie v priemere o štvrtinu, uvádza výskum, ktorý vyšiel v odbornom časopise Nature Geoscience. Tento pokles je podľa odborníkov nečakane vysoký vzhľadom na to, že bariéry boli uzavreté iba 70 hodín ročne.

Tieto čísla sú pre Benátky veľmi dôležité z toho dôvodu, že močiare sa totiž prakticky vôbec nezväčšujú, ale hladina mora v lagúne stúpa o 2,5 milimetra ročne, pričom sa táto rýchlosť kvôli globálnemu otepľovaniu pravdepodobne ešte zvýši.

Pokiaľ by prestali sedimenty do lagúny pritekať, znamenalo by to, že sa začne pomaly „utápať“. Vedci navrhujú detailnejší prieskum vplyvu bariéry s tým, že by mal byť prípadne nastavený tak, aby sa jeho negatívny vplyv eliminoval.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd