Prúdenie dosiahlo nezvyčajnú silu. Lietadlá leteli rýchlosťou až extrémnych 1 339 km/h

Prúdenie dosiahlo nezvyčajnú silu. Lietadlá leteli rýchlosťou až extrémnych 1 339 km/h
Veronika Salayová

Silné tryskové prúdenie, tzv. Jet stream sa postaral o nevídaný jav. Lietadlá cez Atlantik leteli rýchlosťou až 1 339 km/h, pričom bežná cestovná rýchlosť je „len“ 902 km/h. 

Tzv. Jet stream sa postaral o to, že niektoré lietadlá cez víkend leteli cez Atlantik mimoriadne rýchlo. Silné tryskové prúdenie nad východom Spojených štátov sa postaralo o nevídanú rýchlosť letov, pričom lietadlá dosahovali rýchlosť až 1 339 km/h namiesto bežných 902 km/h. 

Táto súhra okolností spôsobila, že napríklad sa v sobotu v noci lietadlo z USA do Londýna dostalo o 48 minút skôr, než malo, konkrétne išlo o let Virgin Atlantic 22 z medzinárodného letiska Washington Dulles International Airport do Londýna

 

Lietadlá neprekročili rýchlosť zvuku

Lietadlá v tomto tryskovom prúdení však neprekročili rýchlosť zvuku, čo si niekedy laici mýlia. „Aj keď bola rýchlosť voči povrchu taká vysoká, lietadlo sa nepriblížilo k prelomeniu zvukovej hranice, hoci bolo vnorené do rýchlo prúdiaceho vzduchu,“ informuje Washgington Post.

Komerčné lietadla nie sú síce na takúto rýchlosť stavané, ale na druhej strane lietadlá v tryskovom prúdení zvládajú tieto rýchle aerodynamické vlastnosti letu. 

Jet stream nad Atlantikom
Jet stream nad Atlantikom, FlightRadar 24

Čo je to Jet stream?

Jet stream alebo v preklade tryskové prúdenie je prúdenie vzduchu v atmosfére smerom od západu na východ. Silnejšie polárne tryskové prúdenie sa nachádza okolo 50° zemepisnej šírky vo výškach od 7 do 12 km nad povrchom zeme a je spravidla súvislé vo všetkých zemepisných dĺžkach.

Subtropické tryskové prúdenie sa nachádza okolo 30° zemepisnej šírky a vzhľadom k vyššej troposfére v týchto šírkach sa nachádza vo výške 10 až 16 km a je slabšie a menej súvislé.

 

Prúdenie a jeho priebeh sledujú predovšetkým v letectve, kde dokáže výrazne ušetriť palivo, prípadne naopak, v závislosti od jeho polohy sa menia letové trasy. Ak lietadlo letí v smere tryskového prúdenia, tak sa akoby unáša a nesie, pričom spotrebuje menej paliva.

Letecký priemysel si tento jav veľmi dobre uvedomuje a počíta s ním pri plánovaní trás. Ak sa stroj nesie v Jet streame v správnom smere, znižuje to spomínanú spotrebu paliva a dĺžku času cesty.

Práve na jeseň a zimu býva Jet stream najsilnejší, pretože v tom čase sú najväčšie rozdiely medzi teplotami na severe a na juhu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd