Prudko sa ochladilo a teraz príde dokonca aj SNEŽENIE. V ktorých regiónoch počítať so snehom?

Peter Minárik

Na našom území sa dnes prudko ochladilo a ochladenie bude pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch. Vplyvom zatekania chladnejšieho vzduchu sa treba pripraviť aj na to, že na našom území hrozí návrat sneženia aj do obývaných oblastí.

Vplyvom zatekania veľmi chladného vzduchu sa na našom území pomerne prudko ochladilo. V niektorých oblastiach sa dnes oproti včerajšiemu dňu ochladilo o 15 až 20 °C. Zatiaľ čo včera sa priemerná denná teplota pohybovala na hodnotách, ktoré sú typické skôr pre začiatok júna, tak dnešné teploty boli typické skôr pre začiatok marca. S počasím sme sa tak vrátili aj o 3 mesiace späť.

Chladný vzduch sa okrem ochladenia prejavuje aj na poklese hranice sneženia. Počas dnešného dňa začala klesať hranica sneženia pod nadmorskú výšku 2000 m n.n. a snehové vločky sa tak objavili vo Vysokých a v Nízkych Tatrách.

Hranica sneženia bude klesať

V nadchádzajúcich dňoch bude ochladenie pokračovať. Bude za to zodpovedná tlaková níž, ktorá sa veľmi pomaly bude presúvať z Pobaltia smerom nad východnú Európu.

 

Okolo tejto tlakovej níže sa bude do našej oblasti aj naďalej dostávať chladný a zároveň vlhký vzduch, ktorý prinesie nielen ďalší pokles hranice sneženia, ale aj zrážky.

Sneženie sa objaví v ďalších regiónoch

Už v priebehu stredy by hranica sneženia mala postupne na našom území klesať na približne 1100 m n.m. a sneženie sa dostane aj mimo Tatier, do ďalších horských oblastí.

V oblasti severného Slovenska, predovšetkým na Spiši by sa hranica sneženia mohla prechodne dostať aj nižšie. Prehánky tak snehové vločky môžu priniesť aj do obývaných oblastí.

 

Hranica sneženia by sa aj v nadchádzajúcich dňoch mala pohybovať okolo úrovne 1000 m n.m., no najmä v noci a zrána môže hranica sneženia klesať prechodne na 600 metrov.

Pokiaľ teda žijete na severe Slovenska, tak sa pripravte na to, že od štvrtka vás môžu prekvapiť nielen zasnežené hory, ale snehové zrážky sa môžu objaviť aj v mestách, či v obciach.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd