Prvá prachová búrka v tomto roku mieri do Európy. Čo ku nám prinesie?

Peter Minárik

Európu zasiahla prvá vlna saharského piesku, ktorá sa aktuálne ženie k nášmu územiu. Nad naše územie dorazí vlna saharského piesku už dnes, no pozorovať ho budeme môcť predovšetkým počas zajtrajšieho dňa.

Nad Saharou došlo k výraznej púštnej búrke, v dôsledku ktorej sa do atmosféry dostalo veľké množstvo piesku a prachových častíc. Tie teraz v dôsledku priaznivého prúdenia prúdia do Európy.

Saharský piesok prinesie na naše územie tzv. špinavý dážď, no ešte predtým ho budeme môcť pozorovať na farebnom západe a východe Slnka.

Saharský prach príde už dnes

Očakáva sa, že dnes sa tento saharský prach dostane nad naše územie, čo môžeme pozorovať už počas západu Slnka. Obloha sa môže sfarbiť do oranžového nádychu.

Púštny prach pozostáva najmä z drobného minerálneho prachu a môže stúpať do výšky 5 až 10 km do atmosféry.

A práve v dôsledku tohto prachu v ovzduší budeme môcť pozorovať oranžové sfarbenie oblohy.

Autá zašpiní dážď

Okrem sfarbenia oblohy však prítomnosť saharského prachu v ovzduší zapríčiní, že v piatok bude na našom území padať tzv. špinavý dážď.

Cez naše územie totiž bude postupovať studený front so zrážkami. Dažďové kvapky tak na seba naviažu jednotlivé prachové častice, ktoré následne padnú na zem.

Pokiaľ teda môžete, tak svoje autá neumývajte. Príliš sa to totiž neoplatí a dážď ich rýchlo zašpiní.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd