Prvá prognóza na jar 2023. Aké počasie prinesie nadchádzajúce ročné obdobie?

Veronika Salayová

Aj keď zima ešte neskončila, mnohí sa už tešia na nadchádzajúce ročné obdobie − jar. Už o pár dní však štartuje meteorologická jar. Udeje sa tak už 1. marca. V tejto prvej prognóze sa dozviete, aké počasie bude na jar prevládať podľa aktuálnych modelov. 

Do konca meteorologickej zimy ostávajú ešte dva týždne a do konca astronomickej zimy ešte vyše mesiaca. Tak či onak, blíži sa jar, ktorú mnohí považujú za najkrajšie ročné obdobie.

Pripravili sme si prehľad prognóz tohtoročnej jari − mesiacov marec, apríl, máj − podľa dvoch modelov meteorologických spoločností, ktoré sú považované za najspoľahlivejšie, čo sa dlhodobých predpovedí týka. 

Jar 2023 − model ECMWF

Európsky model ECMWF, ktorý je považovaný za najpresnejší, naznačuje, že priemerné teploty budú v celej Európe nadpriemerné, pričom smerom na východ budú anomálie teplôt narastať k výraznejším plusovým hodnotám.

Na Slovensku by malo prevládať mierne nadpriemerné počasie počas nadchádzajúcich troch mesiacov s teplotnými anomáliami do 1 °C. Neznamená to však, že sa bude už iba otepľovať, samozrejme, treba počítať aj s občasnými chladnejšími dňami.

Pokiaľ ide o zrážky, Európa má tendenciu mať viac zrážok, ako je priemer, a to vrátane Slovenska. Prognóza naznačuje, že takmer celé územie Slovenska s výnimkou Podunajskej nížiny čaká viac zrážok, a to až o 40 % oproti dlhodobého normálu. Jar by tak mala byť na Slovensku pomerne upršaná a teplotne nadpriemerná. 

Jar 2023 − model CFS

Tento americký model sa veľmi podobá na model ECMWF. Teploty budú na väčšine kontinentu, najmä v severných a centrálnych oblastiach, vyššie ako normálne. Podľa tejto prognózy čakajú Slovensko ešte o niečo vyššie priemerné teploty počas mesiacov marec, apríl a máj, a to s anomáliou do 2 °C. 

Čo sa predpovede zrážok týka, tu sú už výraznejšie rozdiely medzi jednotlivými modelmi. Pri pohľade na predpoveď zrážok podľa CFS budú nad Európou prevládať prevažne normálne až mierne suché podmienky. 

Rozdiely v predikciách

Na základe oboch prognóz možno očakávať, že Európa bude mať na veľkej časti kontinentu vyššie teploty, ako je dlhodobý priemer. To však neznamená, že sa nevyskytnú aj chladnejšie dni.

Rozdiel je však v množstve zrážok, kde sa modely nezhodujú. Rozdiel v predikciách spôsobuje tlaková anomália nad Islandom a Grónskom, ktorú jednotlivé klimatologické modely na základe aktuálnych dát predikujú inak. 

Na záver pripomíname, že nejde o naše autorské predpovede, ale o prognózy dvoch meteorologických modelov: ECMWF a CFS/NOAA. Jednotlivé mapy v prílohe zobrazujú priemerné teploty a priemerné množstvo zrážok počas obdobia troch mesiacov. Zároveň zdôrazňujeme, že dlhodobé prognózy nie sú presné, sú len orientačné. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd