Prvá prognóza počasia na leto 2024: Vedci na predpoveď použili zaujímavú metódu

Prvá prognóza počasia na leto 2024: Vedci na predpoveď použili zaujímavú metódu
Dominik Cenkner

V stredu 20. marca sa oficiálne začala astronomická jar, ale to nám nebráni pozrieť sa na vôbec prvú prognózu počasia na leto 2024. Vedci vydali predpoveď, použili však na to inú metódu ako obvykle.

Napriek tomu, že dlhodobé predpovede počasia sú zložité, nová štúdia naznačuje, že z rýchlosti topenia grónskeho ľadovca možno predpovedať, aké počasie tento rok v lete čaká Európu. Umiestnenie, rozsah a sila nedávnych sladkovodných udalostí naznačujú, že juh Európy zasiahne neobvyklé teplo a sucho, tvrdí nový výskum.

Zmeny klímy a počasia sú jedny z najzložitejších systémov, ktoré sa veda naučila sledovať a popisovať. A týka sa to aj tohto fenoménu, kde je reťazec udalostí výnimočne komplexný a môžu doň zasahovať ďalšie faktory.

Podľa hlavnej autorky štúdie, Marileny Oltmannsovej, z britského Národného oceánografického centra ale prebieha zhruba takto: Teplé podmienky v Grónsku prinášajú do Atlantiku viac vody z topenia ľadovcov.

 

Pretože je táto voda ľahšia ako morská, usadzuje sa na hladine oceánu. Znižuje tak výmenu tepla medzi vzduchom a morom.

Prvá prognóza počasia na leto 2024

Znižovanie výmeny tepla potom vedie k silnejším vetrom v okolí oblasti topiacej sa vody. V zime tieto vetry spôsobujú posun Severoatlantického prúdu.

Ten je predĺžením Golfského prúdu, na sever. V lete nasledujúceho roku vetry sledujú smer tohto prúdu a sú presmerované na sever.

To pomáha vytvárať typ podmienok veľkoplošnej atmosférickej cirkulácie, ktoré prinášajú teplejšie a suchšie počasie nad Európou. Oltmannsová hovorí, že umiestnenie, rozsah a silu sladkovodných udalostí možno použiť na odhad následného vzorca teplého a suchého počasia nad Európou.

Aké teda bude tohtoročné leto? „Na základe zisteného reťazca udalostí očakávame, že podmienky medzi oceánom a atmosférou budú tento rok priaznivé pre neobvykle teplé a suché leto nad južnou Európou,“ uviedla Oltmannsová.

V tomto prípade teda nejde o klasickú dlhodobú predpoveď počasia na základe meteorologických modelov, na akú sme zvyknutí. Na tú si ešte nejaký ten čas počkáme.

 

Dá sa však predpokladať, že po tom, čo sme aj na Slovensku zaznamenali najteplejšiu meteorologickú zimu v histórii meraní, sa nejaké tie rekordy budú prepisovať aj počas tohtoročného leta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd