Prvá tragédia: Víchrica POLY, ktorá vyčíňa, je najsilnejšou letnou víchricou v histórii a už zabíja

Prvá tragédia: Víchrica POLY, ktorá vyčíňa, je najsilnejšou letnou víchricou v histórii a už zabíja
Peter Minárik

V Európe dnes zúri víchrica s názvom POLY, ktorá prináša množstvo problémov predovšetkým do Nemecka a do Holandska. Vietor zosilnie aj u nás, ale ten bude súčasťou blížiacich sa búrok. Víchrica, ktorá sa ženie Európou však už pokorila historické rekordy.

Pozornosť sa dnes sústreďuje na víchricu s názvom POLY, ktorá sa v noci prihnala z Atlantiku cez Lamanšský prieliv a aktuálne sa presúva cez Severné more. Táto tlaková níž, ktorá prináša spomínanú víchricu by bola pomerne nezaujímavá, no opak je pravdou.

Nezvyčajná víchrica vplyvom otepľovania

Aby sa víchrice hnali cez Európu uprostred leta je nezvyčajné. Deje sa tak zvyčajne až počas jesene, kedy je teplota vody najteplejšia. To poukazuje na problémy, ktoré prináša globálne otepľovanie.

Pomaly, ale iste si budete môcť plánovať dovolenky nie južne od Slovenska, ale napríklad v Poľsku, či v Nemecku. Teplota Severného mora a Baltského mora totiž dosahuje nezvyčajne vysoké teploty a teplota sa blíži aj k +20 °C, čo vôbec nie je bežné. 

Teplotná odchýlka vody sa pohybuje v Severnom mori o 2 až 4 °C vyššie a na severovýchode Baltského mora dokonca až o 8 °C vyššie ako je na súčasnú ročnú dobu bežné. Prechod veternej búrky uprostred leta je pomerne nezvyčajný. Zvyčajne sa tak deje až na jeseň, kedy je východný Atlantik, Severné a Baltské more najteplejšie a zároveň je vysoký kontrast medzi teplotou povrchovej vody a vzduchom, čím dochádza k výraznému odparovaniu.