Prvá veľká prognóza na LETO 2023 je tu. Aké bude leto na Slovensku?

Veronika Salayová

Prognostici vyšli s prvými dlhodobými predpoveďami na leto 2023. Aké nás teda čaká leto na Slovensku podľa prvých odhadov? Bude leto opäť horúce alebo nás tentoraz čaká podpriemerne teplé leto? 

Svetové meteorologické spoločnosti pred pár dňami prišli so svojimi prvými dlhodobými prognózami, čo sa tohtoročného leta týka. Zameriame sa na prognózy ECMWF a NOAA. 

Vo všeobecnosti je model ECMWF na vrchole, pokiaľ ide o spoľahlivosť. Žiadny dlhodobý/sezónny predpovedný systém však nemožno nazvať spoľahlivým. Je to preto, že sa vzory počasia vyvíjajú vo veľkom meradle a počas dlhších období, takže predpovede sú skôr len orientačné, nie smerodajné.

Ďalšie veľmi teplé leto v Európe

Predpovedané obdobie je pre meteorologické leto, teda pre mesiace jún − júl − august.  Podľa tohto modelu sa na väčšine kontinentu očakáva teplejšie počasie, ako je dlhodobý normál, a to v priemere o 0,5 až 1 °C. 

Čo sa týka zrážok, nad strednou a severnou Európou sa pod pásmom vysokého tlaku vzduchu predpovedajú prevažne suchšie podmienky. Vlhšie podmienky sa predpovedajú v južnej a strednej časti kontinentu, čo tiež naznačuje aktívnejšiu búrkovú sezónu.

Severoamerický model s dlhým dosahom, CFS verzia 2 od NOAA, taktiež prináša svoju dlhodobú prognózu pre Európu. Pri bližšom pohľade sú povrchové teploty podľa tohto amerického modelu na väčšine kontinentu vyššie ako normálne. Silnejšia teplá anomália je smerom k severným častiam kontinentu. 

Čo sa týka množstva zrážok v Európe, čakajú nás skôr vlhké letné podmienky na celom kontinente. To je tiež znakom potenciálne silnejšej búrkovej sezóny, ak by sa táto predpoveď potvrdila. Smerom na sever sa predpovedá čoraz väčšie sucho.

Aké bude leto na Slovensku?

Oba modely sa teda zhodujú, čo sa týka prognóz teplôt a zrážok v strednej Európe. Slovensko podľa oboch dlhodobých predpovedí by malo čakať opäť raz nadpriemerne teplé leto, avšak tentoraz nie také suché. Zrážky by na východe mali byť priemerné, no západná polovica nášho územia by mala byť dokonca zrážkovo mierne nadpriemerná.

Na záver opäť zdôrazňujeme, že ide o prvé dlhodobé prognózy dvoch meteorologických spoločností, ktoré si trúfli publikovať svoje prvé odhady. Postupom času sa budú jednotlivé modely spresňovať a korigovať. V našej foto galérii si nájdete jednotlivé prognózy teplôt a zrážok od oboch meteorologických spoločností. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd