PRVÁ VYHLIADKA: Aká bude ZIMA 2023/2024 a koľko snehu prinesie?

PRVÁ VYHLIADKA: Aká bude ZIMA 2023/2024 a koľko snehu prinesie?
Veronika Salayová

Leto smeruje k svojmu koncu a veľké meteorologické spoločnosti už prichádzajú so svojimi prvými prognózami na zimu 2023/2024. Aká nás tento rok čaká zima v Európe a koľko snehu prinesie? 

Aj keď aktuálne panuje na našom území príjemné slnečné počasie s letnými teplotami, vo vzduchu je už cítiť zmenu. Rána a noci začínajú byť čoraz chladnejšie a dni sa skracujú. 

Toto všetko naznačuje blížiacu sa jeseň, ktorá postupne prinesie nižšie teploty a pripraví nás na nadchádzajúcu zimu. Aj keď astronomické leto ešte neskončilo, meteorologické spoločnosti už teraz prinášajú svoje prvé prognózy ohľadom zimy, konkrétne snehové predpovede v novembri, decembri a januári.

Zdôrazňujeme, že ide o prvú dlhodobú prognózu a keďže ide o predpoveď na niekoľko mesiacov dopredu, tak treba počítať s tým, že táto prognóza je skôr orientačná! Ešte pripomíname, že nejde o našu autorskú predpoveď, ale predpovede uznávaných spoločností ECMWF a UKMO, ktoré sa považujú za najpresnejšie ohľadom dlhodobých prognóz. Aká bude teda zima podľa týchto modelov v Európe?

Modely sa viac-menej zhodujú

Vo všeobecnosti bude zima v Európe podľa aktuálnych prognóz o niečo teplejšia, ako sú priemerné hodnoty. Do veľkej miery ide aj o dôsledok čoraz silnejšieho pôsobenia atmosférického fenoménu El Niño. 

Čo sa týka predpovedi sneženia, ECMWF je najčastejšie používaným a veľmi uznávaným systémom sezónnych predpovedí. Pri pohľade na priemernú prognózu počas obdobia november − december − január vidíme slabú predpoveď sneženia. Na väčšine kontinentu bude podľa predpovedí menej snežiť ako zvyčajne, s výnimkou alpského regiónu a časti Škandinávie.

Predpoveď sneženia na zimu v priemere. Zdroj: ECMWF
Predpoveď sneženia na zimu v priemere. Zdroj: ECMWF

Ak sa však bližšie pozrieme na jednotlivé mesiace, tak sa nám ukazuje, že november bude bez snehu, avšak december už prinesie sneh do oblasti Vysokých a Nízkych Tatier, avšak ešte ho nebude veľa. Január bude najbohatší na zrážky a nízke teploty, ktoré sa postarajú o to, že snehu bude v januári už oveľa viac.

Veľa snehu až v januári

Ďalšia dlhodobá prognóza britského UKMO prináša podobný náhľad na predpoveď zimy 2023/2024. November bude podľa modelu UKMO nadpriemerne teplý, avšak december prinesie mierny sneh do centrálnej oblasti Slovenska. Január bude podľa tohto modelu bohatý na snehové zrážky, pričom snežiť by mohlo na celom území Slovenska. 

Predpoveď sneženia na zimu v priemere. Zdroj: UKMO
Predpoveď sneženia na zimu v priemere. Zdroj: UKMO

Oba modely sa tak zhodujú v tom, že november bude nadpriemerne teplý a bez snehu a január bude zo zimných mesiacov najchladnejší a s najvýraznejšou snehovou pokrývkou. Kým však model ECMWF predpokladá sneh iba v centrálnej časti Slovenska, model UKMO predvída sneh na celom území Slovenska. Mapy na jednotlivé zimné mesiace nájdete v galérii pod článkom.

V priemere však obe prognózy avizujú, že tohtoročná zima bude v porovnaní s dlhodobým priemerom teplejšia a snehu bude menej. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd