PRVÁ VYHLIADKA na jeseň 2023: Fenomén El Niño zamieša karty. Aká bude jeseň v Európe?

PRVÁ VYHLIADKA na jeseň 2023: Fenomén El Niño zamieša karty. Aká bude jeseň v Európe?
Veronika Salayová

Prinášame vám prvú vyhliadku ohľadom nadchádzajúceho ročného obdobia. Jesenné počasie výrazne ovplyvní čoraz silnejší fenomén El Niño. Aká jeseň sa tento rok črtá v Európe? 

Leto sa blíži ku koncu a v septembri začína meteorologická jeseň. Prichádzame preto s prvou prognózou, aké by mohlo byť nadchádzajúce ročné obdobie.

Prognózy na jeseň 2023 výrazne ovplyvní stále silnejší fenomén El Niño, čo je atmosférický jav, ktorý sa prejavuje tým, že povrchové teploty mora v strednom a východnom tropickom Tichom oceáne sú výrazne vyššie ako priemer.

El Niño výrazne zamieša karty

Tento fenomén má výrazné dôsledky na počasie a klímu na celej našej planéte, vrátane zmien vo vetre, teplote a zrážkach až po intenzitu hurikánových sezón, a dokonca aj distribúciu rýb v moriach. 

Globálne sú roky, kedy vládne El Niño, v priemere oveľa teplejšie. Odborníci a klimatológovia sa preto právom boja, že El Niño počas nasledujúceho obdobia prinesie extrémne horúčavy, ktoré môžu posunúť globálne priemerné teploty na rekordné hodnoty.

V dôsledku El Niña je navyše veľmi pravdepodobné, že rok 2024 bude najhorúcejším rokom na našej planéte, uvádzajú od seba nezávisle viacerí klimatológovia. 

Toto otepľovanie sa už začalo diať, keďže El Niño zosilňuje čím ďalej, tým viac. Už v júli a auguste boli prekonané mnohé teplotné rekordy na severnej pologuli.

Bude nadpriemerne teplo

Globálne prognózy naznačujú vysokú pravdepodobnosť teplej jesene a miernej zimy na severnej pologuli.

Údaje vytvorené službou Copernicus Climate Change Service signalizujú minimálne 70-percentnú pravdepodobnosť, že celá západná Európa a časti USA zažijú v období od augusta do októbra výrazne nadpriemerné teploty

Predbežné odhady programu Copernicus naznačujú 60- až 70-percentnú pravdepodobnosť, že jesenné teploty v západnej a strednej Európe vrátane Slovenska budú výrazne nad normálom.

Program Copernicus využíva miliardy meraní zo satelitov, lodí, lietadiel a meteorologických staníc z celého sveta pre svoje mesačné a sezónne predpovede. Vo všeobecnosti sa považuje za najväčšieho poskytovateľa pomerne presných klimatických údajov na svete. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd