Prvé búrky sú tu. Pozor si dávajte najmä v horských oblastiach a na východe Slovenska

Ema Bazhaykin

Na východ Slovenska práve teraz dorazili búrky aj s prvými bleskami.

Prvé búrky dnešného dňa dorazili podľa očakávania do oblastí východného Slovenska zo susedného Poľska, ktoré je už bleskovo aktívne.

Slovensko je dnes v očakávaní búrok, keďže nad našim územím sa vlní studený front a na tomto vlniacom sa studenom fronte budú vznikať aj bleskovo aktívne búrky. Prvé prehánky sa dnes začali vytvárať v oblasti Nízkych Tatier a krajného severovýchodu, zatiaľ však neboli bleskovo aktívne. Zopár prvých bleskov ale už udrelo na severe východného Slovenska v okolí Bardejova.

Prvé blesky pozorujeme na severe východného Slovenska
Prvé blesky pozorujeme na severe východného Slovenska, foto: iMeteo

V horách buďte opatrní

Pozor si treba v najbližších chvíľach dávať aj v horských oblastiach. Už v týchto chvíľach možno na družicových záberoch pozorovať v oblasti severného Slovenska nárast kopovitej oblačnosti a práve z tejto kopovitej oblačnosti by sa mali na našom území postupne sformovať prvé prehánky a búrky.

 

Obzvlášť v horských oblastiach na severe Slovenska môžu byť búrkové aktivity nebezpečné, treba byť preto ostražití a výlet do hôr zvážiť. 

Búrky čoskoro dorazia aj na západ

Aktívnejšie búrky sa dnes očakávajú nad Českou republikou a Rakúskom. Tu začnú vznikať samostatné búrkové bunky, ktoré budú taktiež postupovať k severovýchodu a tieto búrky už budú oveľa výraznejšie.

Najnebezpečnejšie podmienky, ktoré čoskoro možno dorazia aj k nám, zatiaľ panujú na juhu Česka a severe Rakúska.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd