PRVÉ INFO: Búrky sa vrátia už na začiatku týždňa. Budú intenzívne?

PRVÉ INFO: Búrky sa vrátia už na začiatku týždňa. Budú intenzívne?
Peter Minárik

Víkend odštartoval príjemným slnečným počasím a v takomto duchu sa bude niesť aj nedeľa. Na začiatku týždňa sa však počasie opäť zmení smerom k horšiemu a čakajú nás početné búrky. Budú však aj intenzívnejšie?

Máme za sebou najbúrlivejší týždeň od začiatku roka. Intenzívne búrky spôsobovali najvýraznejšie problémy od začiatku roka. Problém spôsobovali predovšetkým zrážky, ktoré prinášali lokálne povodne. Počasie sa však zlepšilo.

Ku koncu pracovného týždňa začala počasie ovplyvňovať tlaková výš so stredom nad Britskými ostrovmi. Okolo nej k nám prúdil od severu chladnejší, no vlhší vzduch, v dôsledku ktorého sa tvorili početné prehánky a aj búrky.

Na našom území sa prejavilo tzv. zbiehavé prúdenie a vlhký vzduch sa prejavil na tvorbe kopovitej oblačnosti predovšetkým v oblasti hôr na strednom Slovensku. A podobný vývoj počasia sa vráti.

Po víkende búrlivé počasie

Záver víkendu sa však ešte bude niesť v znamení slnečného a pokojného počasia. Môže za to prúdenie suchšieho vzduchu od severovýchodu.

Prúdenie sa však čoskoro zmení a suchšie prúdenie vystrieda vlhšie. Problémom búrok v uplynulých dňoch bolo to, že vo vlhkom vzduchu sa vytvárali stacionárne búrky, ktoré na malom území prinášali pomerne rozsiahle zrážky, čo spôsobovalo problémy. Príkladom je Banská Bystrica, kde pre množstvo zaplavených oblastí museli vyhlásiť až 3. povodňový stupeň.

Takéto nepriaznivé počasie sa teraz vráti, keďže počasie bude veľmi podobné tomu, čo sme zažívali uplynulé dni. Opäť sa totiž od severozápadu až z Atlantiku nad Európu rozšíri výbežok tlakovej výše. Okolo tohto výbežku vyššieho tlaku bude do našej oblasti prúdiť vlhší vzduch od severu a na našom území sa opäť prejaví zbiehavé prúdenie.

Búrky budú nebezpečné

Nadchádzajúce dni prinesú spočiatku prevažne slnečné a príjemne teplé počasie s teplotami do +28 °C, avšak počas popoludnia sa začne tvoriť kopovitá oblačnosť.

Z nej sa postupne, najmä v horských oblastiach budú tvoriť početné prehánky a búrky. Búrky budú opäť stacionárnejšieho charakteru a môžu prinášať prívalový dážď, ktorý môže mať takú intenzitu, že môže opäť zaplaviť niekoľko oblastí.

Po pokojnom víkende sa tak pripravte na ďalšie zhoršenie počasia, ktoré prinesie na naše územie ďalšiu vlnu búrok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd