PRVÉ INFO: Čaká nás ďalšia snehová kalamita. Príde už vo štvrtok. Ďalšia môže prísť hneď v piatok

PRVÉ INFO: Čaká nás ďalšia snehová kalamita. Príde už vo štvrtok. Ďalšia môže prísť hneď v piatok
Peter Minárik

Prvú snehovú kalamitu máme za sebou. Intenzívne sneženie zasiahlo najmä juh a východ Slovenska a narobilo problémy. Za rohom sú však ďalšie snehové kalamity a nad tým, čo sa čaká v piatok si meteorológovia lámu hlavy.

Slovensko zasiahla prvá tohtosezónna snehová kalamita, ktorá podľa predpovedí zasiahla predovšetkým južné a východné Slovensko. Napadlo priemerne okolo 10-15 cm, no v oblasti krajného východu napadlo na horách aj viac ako 30 cm. Sneženie aktuálne ustáva, ale na obzore sú dve snehové kalamity.

Ďalšia snehová kalamita zasiahne naše územie vo štvrtok ráno. Od juhu nás čaká ďalšie sneženie, ktoré prinesie aj desiatky centimetrov snehu a hneď nasledujúci deň sa čaká potencionálne nebezpečná a zaujímavá situácia.

Čo sa očakáva v piatok je veľmi výnimočné. Sme krok od veľkej snehovej kalamity, no aj krok od poriadneho dažďa. Ohľadom predpovede na piatok si meteorológovia v Európe lámu hlavu. Povieme vám prečo.

Ďalšia kalamita vo štvrtok

Streda prinesie na naše územie ustálenejšie počasie a zrážok bude málo. Oblačnosť sa aj prechodne zmenší, za čo bude môcť tlaková výš. Súčasne k nám vpadne chladnejší vzduch a streda sa tak bude niesť v chladnejšom počasí.

Na väčšine územia nás čaká celodenný mráz. Len na západe a v najjužnejších okresoch Slovenska môžu teploty vystúpiť nad nulu. Vo štvrtok sa však počasie opäť zhorší a čaká nás ďalšia snehová kalamita.

Nad Alpami sa prehĺbi tlaková níž a s ňou súvisiaca frontálna vlna prinesie na naše územie od juhu sneženie. Tentoraz by malo snežiť na celom našom území, no tá najhlavnejšia vlna sneženia sa očakáva opäť na juhu a východe Slovenska. Sneženie, ktoré teda dorazí vo štvrtok prinesie ďalšiu snehovú kalamitu predovšetkým do tých istých oblastí, ktoré zasiahlo sneženie aj dnes, teda v utorok.

Vo štvrtok ráno sa tak pripravte od juhu na ďalšie sneženie, ktoré bude najintenzívnejšie v Banskobystrickom a v Košickom kraji. Tam môže priniesť 10 až 20 cm čerstvého snehu.

V piatok možná veľká kalamita

V piatok to vyzerá na potencionálne veľmi nebezpečnú situáciu, ktorá na Slovensko môže priniesť desiatky centimetrov nového snehu a to na mnohé miesta nášho územia. Nad tým, čo sa bude diať v piatok si však lámu meteorológovia hlavu.