PRVÉ INFO: Čaká nás ďalšia snehová kalamita. Príde už vo štvrtok. Ďalšia môže prísť hneď v piatok

PRVÉ INFO: Čaká nás ďalšia snehová kalamita. Príde už vo štvrtok. Ďalšia môže prísť hneď v piatok
Peter Minárik

Prvú snehovú kalamitu máme za sebou. Intenzívne sneženie zasiahlo najmä juh a východ Slovenska a narobilo problémy. Za rohom sú však ďalšie snehové kalamity a nad tým, čo sa čaká v piatok si meteorológovia lámu hlavy.

Slovensko zasiahla prvá tohtosezónna snehová kalamita, ktorá podľa predpovedí zasiahla predovšetkým južné a východné Slovensko. Napadlo priemerne okolo 10-15 cm, no v oblasti krajného východu napadlo na horách aj viac ako 30 cm. Sneženie aktuálne ustáva, ale na obzore sú dve snehové kalamity.

Ďalšia snehová kalamita zasiahne naše územie vo štvrtok ráno. Od juhu nás čaká ďalšie sneženie, ktoré prinesie aj desiatky centimetrov snehu a hneď nasledujúci deň sa čaká potencionálne nebezpečná a zaujímavá situácia.

Čo sa očakáva v piatok je veľmi výnimočné. Sme krok od veľkej snehovej kalamity, no aj krok od poriadneho dažďa. Ohľadom predpovede na piatok si meteorológovia v Európe lámu hlavu. Povieme vám prečo.

Ďalšia kalamita vo štvrtok

Streda prinesie na naše územie ustálenejšie počasie a zrážok bude málo. Oblačnosť sa aj prechodne zmenší, za čo bude môcť tlaková výš. Súčasne k nám vpadne chladnejší vzduch a streda sa tak bude niesť v chladnejšom počasí.

Na väčšine územia nás čaká celodenný mráz. Len na západe a v najjužnejších okresoch Slovenska môžu teploty vystúpiť nad nulu. Vo štvrtok sa však počasie opäť zhorší a čaká nás ďalšia snehová kalamita.

Nad Alpami sa prehĺbi tlaková níž a s ňou súvisiaca frontálna vlna prinesie na naše územie od juhu sneženie. Tentoraz by malo snežiť na celom našom území, no tá najhlavnejšia vlna sneženia sa očakáva opäť na juhu a východe Slovenska. Sneženie, ktoré teda dorazí vo štvrtok prinesie ďalšiu snehovú kalamitu predovšetkým do tých istých oblastí, ktoré zasiahlo sneženie aj dnes, teda v utorok.

Vo štvrtok ráno sa tak pripravte od juhu na ďalšie sneženie, ktoré bude najintenzívnejšie v Banskobystrickom a v Košickom kraji. Tam môže priniesť 10 až 20 cm čerstvého snehu.

V piatok možná veľká kalamita

V piatok to vyzerá na potencionálne veľmi nebezpečnú situáciu, ktorá na Slovensko môže priniesť desiatky centimetrov nového snehu a to na mnohé miesta nášho územia. Nad tým, čo sa bude diať v piatok si však lámu meteorológovia hlavu.

Sneženie a kalamita v piatok nie sú rozhodne isté. Priamo cez našu oblasť a konkrétne rovno cez Slovensko, bude postupovať výrazné teplotné rozhranie, ktoré bude oddeľovať arktický, severný vzduch, od veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu, ktorý sa bude nad naše územie natláčať od juhu.

Dnes je absolútne nemožné zostaviť predpoveď počasia na piatok. Jedine, čo meteorológovia vedia je to, že piatok prinesie výdatné zrážky, avšak vôbec nevieme, či príde snehová kalamita alebo výdatný lejak, ktorý rozvodní vodné toky.

Každý jeden výpočet numerického modelu je totiž úplne iný. Hranica medzi snežením a dažďom, totiž bude prechádzať priamo cez našu oblasť. Takto napríklad vyzerá aktuálny výstup numerického modelu ICON.

očakávaný charakter počasia
očakávaný charakter počasia

Všimnite si, že na juhu môže pršať, ale na zvyšku nášho územia môže intenzívne snežiť. Doslova vo Viedni sa môžu boriť v snehu a v Bratislave budú kaluže vody. Podobne to môže byť v iných mestách. V Nitre môže snežiť, ale už v Leviciach bude pršať.

Ako vidieť na animácii, tak nejasnosť situácie je mimoriadne veľká. Hranica medzi kalamitou a lejakom bude extrémne tenká.

Komplikovaná situácia sa netýka len Slovenska, ale prakticky celej Európy. Prahu môže zasypať sneh, zatiaľ čo Brno bude mať poriadny lejak. V nemeckých Alpách môže pršať, zatiaľ čo v centrálnom Nemecku hrozí snehová kalamita.

teplotné rozhranie sa bude tiahnuť naprieč celou Európou. Hranica medzi kalamitou a lejakom tak bude tenká
teplotné rozhranie sa bude tiahnuť naprieč celou Európou. Hranica medzi kalamitou a lejakom tak bude tenká

Situácia na piatok je tak mimoriadne komplikovaná na predpoveď. Aktuálne si žiadny meteorológ netrúfa povedať, čo nás presne čaká. Môže to dopadnúť tak, že Slovensko čaká mohutná a plošná snehová kalamita. Avšak vylúčené nie je ani to, že kalamita čaká Považie, Záhorie a sever Slovenska, zatiaľ čo na zvyšku územia hrozia dokonca zo zrážok povodne.

Posun teplotného rozhrania aj o 100 km spôsobí zásadnú zmenu predpovede počasia na piatok a pomerne často vieme definitívnu polohu teplotného rozhrania predpovedať len na pár hodín vopred.

Odporúčame vám priebežne sledovať aktuálne informácie aj na našom webe. O vývoji na piatok budeme priebežne informovať. Nateraz vieme to, že vo štvrtok nás čaká ďalšia snehová kalamita. V ktorých okresoch hrozí, nájdete na mape TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd