PRVÉ INFO: Čaká nás ochladenie, ktoré môže začať s búrkami

PRVÉ INFO: Čaká nás ochladenie, ktoré môže začať s búrkami
Peter Minárik

Začiatok nového týždňa prinesie na naše územie ochladenie, ktoré môže dokonca priniesť aj búrky. Prvé dva dni nového týždňa totiž budú veľmi teplé, no potom sa očakáva prudké ochladenie. Výrazný teplotný kontrast na studenom fronte môže priniesť prehánky a dokonca aj prvé jarné búrky.

Zatiaľ čo sobota priniesla na naše územie daždivý deň, tak nedeľa prinesie pravý opak. Sobota bola pod vplyvom brázdy nižšieho tlaku vzduchu, ktorá prinášala nad naše územie zrážky. Najvýdatnejšie zrážky sa vyskytli v Banskobystrickom kraji a predovšetkým v okolí Banskej Bystrice, kde lokálne spadlo aj viac ako 10 mm zrážok.

Dnešné, nedeľné počasie bude pod vplyvom výbežku vyššieho tlaku vzduchu, ktorý prinesie na naše územie prevažne jasné až polooblačné počasie, pričom zrážky sa už neočakávajú. Teploty budú stúpať nad hranicu +10 °C, pričom na juhozápade môže byť až okolo +17 °C.

Ešte teplejšie bude v pondelok a v utorok, kedy sa teploty dostanú k +20 °C na ďalších miestach. Od dnes až do utorka nás čaká prevažne stabilné počasie bez zrážok.

Utorok prinesie zmenu a možné búrky

K zmene začne dochádzať počas utorka, kedy sa cez našu oblasť nad Poľsko presunie tlaková níž, okolo ktorej k nám začne prenikať od severu až severovýchodu studený vzduch. Zároveň sa nad našou oblasťou bude vlniť studený front.

 

Priamo nad našou oblasťou sa tak bude stretávať teplý vzduch so studeným, čo vždy pomáha dynamike a takýto teplotný kontrast vždy podnecuje tvorbu prehánkovej činnosti. Práve na utorok popoludnie numerické modely simulujú pomerne zaujímavú situáciu, kedy v našej oblasti budú vznikať početné prehánky a dokonca aj búrky.

Búrky sa môžu vyskytnúť na Morave, no najpočetnejšie by mali byť v Rakúsku a v Maďarsku. Riziko však existuje aj na našom území a to aktuálne predovšetkým na západnom Slovensku.

Treba však poznamenať, že prípadné búrky, ktoré sa môžu v utorok vyskytnúť nebudú rozhodne silné a skôr pôjde len o zaujímavý jav v podobe prvých búrok tejto jari.

 
 

Od stredy ochladenie

V stredu by sa malo počasie na našom území opäť stabilizovať, no charakter počasia by už mal byť chladnejší.

Do našej oblasti by mal od severovýchodu aj naďalej prúdiť chladnejší vzduch, ktorý prinesie o čosi nižšie teploty, no nateraz by sa nemalo jednať o nič významné a nehrozí ani návrat zimy.

Ochladenie by malo byť zatiaľ len mierne a teploty z nadpriemerne vysokých hodnôt stiahne na úroveň dlhodobého normálu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd