PRVÉ INFO: Čaká nás TEPLOTNÝ ŠOK. Letné počasie vystrieda pravá jeseň. Toto príde už cez víkend

PRVÉ INFO: Čaká nás TEPLOTNÝ ŠOK. Letné počasie vystrieda pravá jeseň. Toto príde už cez víkend
Peter Minárik

Počasie, ktoré zažívame na našom území je aktuálne neobvykle teplé. Dnes sme zaznamenali letný deň a vysoké teploty nás čakajú do nedele. Potom sa však počasie zlomí a čaká nás veľmi prudké ochladenie, ktoré nám pripomenie, že je už jeseň a že sa schyľuje k zime.

Na Slovensku zažívame nezvyčajne vysoké teploty. To, čo máme aktuálne za oknami rozhodne nie je bežné. V porovnaní s dlhodobým normálom je totiž až o 10 °C teplejšie.

Dnes sa teploty na mnohých miestach západného Slovenska dostali nad hranicu letného dňa a šplhali sa až k +26 °C.

Takéto mimoriadne teplé počasie nás čaká ešte nadchádzajúce dva dni, no potom príde poriadny teplotný šok. Počasie urobí obrat o 180 °.

V sobotu posledný teplý deň

Ak máte nejaké plány v exteriéri, či už posedenie v meste na terase, či výlet, tak si svoje plány naplánujte do soboty. V sobotu totiž bude posledný, takmer letný deň. Maximálne teploty sa ešte na našom území dostanú na +18 až +25 °C.

Už v noci zo soboty na nedeľu nás však čaká zvrat a to v podobe prechodu výrazného studeného frontu, ktorý už na dlhšiu dobu zmení charakter počasia a jedno je isté. Tak teplo, ako bude nadchádzajúce dni už tento rok s najväčšou pravdepodobnosťou nebude.

V nedeľu sa vráti jeseň

V noci na nedeľu cez naše územie pomerne rýchlo prejde studený front, ktorý prinesie zrážky, no tie nebudú príliš výrazné. Čo nás zaujíma predovšetkým je prudké ochladenie, ktoré príde na naše územie.

Už v nedeľu sa pomerne rýchlo začne vyjasňovať a to vďaka tomu, že sa nad Európu rozšíri výrazná tlaková výš, ktorá bude mať svoj stred nad Britskými ostrovmi a prepojí sa s ďalšou tlakovou výšou so stredom nad Alpami. Čaká nás tak stabilné, no veľmi chladné počasie. Po okraji tejto tlakovej výše totiž bude do našej oblasti prúdiť studený vzduch od severu.

Situácia by sa nemala výraznejšie meniť ani v nadchádzajúcich dňoch a počasie, ktoré nás tak čaká bude chladné a teplotne podpriemerné.

Prídu mrazy, no príde aj sneh do nižších polôh?

Od nedele nás čaká stabilné a chladné počasie s maximálnymi teplotami od +7 do +14 °C. V noci však už čakajte mrazy. Teploty budú veľmi nízke a klesať budú až pod bod mrazu. V druhej polovici budúceho týždňa už môže prísť aj zima.

Predbežne to totiž vyzerá tak, že počasie v našej oblasti bude pod vplyvom tlakovej níže a súčasne k nám aj naďalej bude prúdiť studený vzduch od severu. To inými slovami znamená, že sa očakávajú zrážky v studenom vzduchu.

To samo o sebe môže priniesť aj do obývaných oblastí sneženie. Ak by sa aktuálne predpovede naplnili, tak denné teploty spadnú na viacerých miestach pod hranicu +10 °C a súčasne poklesne hranica sneženia, ktorá by mala klesnúť na výšku len okolo 700 m n.m. Vývoj počasia deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd