PRVÉ INFO: Cez Európu sa rúti výrazný front s búrkami a s vetrom. Nebezpečný vietor udrie aj na Slovensku

PRVÉ INFO: Cez Európu sa rúti výrazný front s búrkami a s vetrom. Nebezpečný vietor udrie aj na Slovensku
Peter Minárik

Napriek tomu, že nám začal ďalší jesenný mesiac, tak jeseň vonku zatiaľ vôbec nič nepripomína. V jesennom období je však často veternejšie. Vlna silného vetra sa teraz rúti do Európy a môže spôsobiť menšie škody.

Prvé jesenné dni sa na našom území nesú v znamení pokojného počasia. Na našom území prevláda nadpriemerne teplé počasie, za čo môže prítomnosť tlakovej výše a príliv teplejšieho vzduchu od juhu.

Vďaka tomu sa teploty na našom území šplhajú na hodnoty, ktoré sú typické skôr pre záver leta. Toto letné počasie bude na našom území zotrvávať aj naďalej, ale čaká nás mierne prerušenie. Tým bude studený front, ktorý v noci z utorka na stredu bude postupovať cez Európu.

Pozor na silný vietor

Počasie v Európe už dnes ovplyvní postupujúci studený front, ktorý bude pomerne rýchlo postupovať smerom k nášmu územiu.

Tento studený front počas dnešného dňa ovplyvní počasie najmä v oblasti Beneluxu a Nemecka. V priebehu večerných hodín sa studený front dostane nad Česko a Rakúsko.

Čo tento studený front prinesie sú zrážky. Tie by však nemali byť príliš výrazné. Výraznejšie sa budú vyskytovať pri prípadných búrkach, ktoré však hrozia predovšetkým v Nemecku. Vo všetkých spomínaných krajinách treba počítať so silným nárazovým vetrom, ktorý bude silný predovšetkým na čele postupujúceho frontu.

Vietor začne silnieť najmä v noci

Nárazy vetra budú dosahovať v našej oblasti rýchlosť 70 až 90 km/h a to aj v nižších polohách. So silným vetrom treba počítať aj u nás a to najmä nasledujúcu noc. Vietor začne silnieť po polnoci a najsilnejší bude na západnom Slovensku. Najsilnejší vietor treba očakávať medzi polnocou a skorými rannými hodinami.

Vietor zosilnie postupne aj na ďalších miestach nášho územia, avšak už nebude taký silný, ako na západe krajiny.

Prechod studeného frontu prinesie na naše územie aj ochladenie. Teploty by mali poklesnúť o zhruba 5-6 °C, no už v ranných hodinách sa začne vyčasovať a opäť nás čakajú slnečné dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd