PRVÉ INFO: Cez zimu by sa mohol vyvinúť slabší polárny VORTEX. Ako to ovplyvní zimu v Európe?

PRVÉ INFO: Cez zimu by sa mohol vyvinúť slabší polárny VORTEX. Ako to ovplyvní zimu v Európe?
Veronika Salayová

Aj keď je leto v plnom prúde, vedci už teraz skúmajú rôzne atmosférické javy vrátane polárneho vortexu. Ten už teraz začal vykazovať známky toho, že počas zimy 2024/2025 by mohol byť slabší, ako je normálne. Čo to bude pre Európu znamenať? Aká bude zima 2024/2025 v Európe?

Prvé údaje ukazujú, že polárny vír bude v zime 2024/2025 pravdepodobne slabší ako normálne. Slabší polárny vír zvyčajne zvyšuje šancu na dynamickejší zimný vzor nad Spojenými štátmi, Kanadou a Európou, informuje špecializovaný server Severe Weather Europe

Aj keď je iba koniec júna, už teraz je vidieť, ako sa vyvíjajú niektoré rozsiahle globálne faktory. To, ako sa menia sezónne vzorce počasia na základe údajov z minulosti, nám môže poskytnúť dôležitý pohľad do budúcnosti ohľadom nadchádzajúcej zimy.

Čo je to polárny vír a ako funguje?

Polárny vír je názov, ktorý vystihuje širokú zimnú cirkuláciu nad severnou a južnou pologuľou.  Polárny vír nazývaný odborne aj polárny vortex siaha vysoko do atmosféry. Najnižšia úroveň sa nazýva troposféra, kde sa vyskytujú všetky poveternostné udalosti, a nad tým máme stratosféru, hlbšiu a suchšiu vrstvu, ktorá je domovom ozónovej vrstvy.

 

Z tohto dôvodu rozdeľujeme celý polárny vír na hornú (stratosférickú) a dolnú (troposférickú) časť. Obaja plnia svoju úlohu inak, preto ich sledujeme oddelene. Horná (stratosférická) časť je viac kruhová a symetrická, keďže sa točí vyššie nad zemou, s menším počtom prekážok v jej prúdení.

delenie polárneho víru
delenie polárneho víru, zdroj: Severe Weather Europe

Spodná štruktúra polárneho vortexu je však oveľa nerovnomernejšia a pravidelne narušená. Je to spôsobené vplyvom terénu/hory a silných tlakových systémov pôsobiacich ako prekážky.

Polárny vír sa správa ako veľmi veľký cyklón, ktorý pokrýva celý severný pól až po stredné zemepisné šírky. Je prepojený cez všetky úrovne atmosféry, od základov, ale v rôznych nadmorských výškach môže mať rôzne tvary.

Polárny vír bude cez zimu 2024/2025 slabší. Aká bude zima v Európe?

Na správanie tohto zložitého systému na severnom póle vplýva mnoho faktorov ako napríklad atmosférický fenomén El Niño a La Niña, QBO – stratosférické vetry, ale aj slnečný cyklus vo vesmíre.  

Na základe analýzy všetkých údajov prvé náznaky odhaľujú, že polárny vír bude v zime 2024/2025 skôr slabší, ako je normálne, informuje Severe Weather Europe. Podľa nich je teda pravdepodobné, že dôjde k náhlemu stratosférickému otepľovaniu a následne ku kolapsu polárneho víru. 

 

Ak by k tomuto pravdepodobnému scenáru došlo, pre Európu by to znamenalo v priemere chladnejšiu zimu ako zvyčajne. Ide však len o prvotné odhady, ktoré sa ešte môžu meniť. Odborníci však správanie polárneho víru pozorne sledujú a vyhodnocujú. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd