PRVÉ INFO: Chystá sa výrazné zhoršenie počasia. Orkán CIARAN udrie na Európu. Toto čaká Slovensko

PRVÉ INFO: Chystá sa výrazné zhoršenie počasia. Orkán CIARAN udrie na Európu. Toto čaká Slovensko
Peter Minárik

Tento týždeň bude v Európe mimoriadne búrlivý a počasie bude doslova bláznivé. Nad Atlantikom sa totiž budú prehlbovať tlakové níže, ktoré do Európy prinesú vietor, podobný hurikánu. Silný vietor hrozí v mnohých krajinách vrátane Slovenska.

Posledný októbrový deň prináša na naše územie upršané a veterné počasie. To je však len slabá predohra toho, čo nás čaká v priebehu tohto týždňa. Tento týždeň bude v médiách často skloňovaná búrka CIARAN. V našej oblasti pomenovanie búrka nepoužívame a silný vietor označujeme ako víchrica, prípadne až orkán. Orkán CIARAN, ktorý mieri do Európy, bude veľmi nebezpečný, spôsobí škody a zasiahne aj Slovensko.

Na vine je veľmi teplý Atlantik

Na našej planéte zažívame najteplejšie mesiace od začiatku meteorologických meraní, a to sa prejavuje aj na teplote povrchových vôd, morí a oceánov. Nezvyčajne teplé je Stredozemné more a Jadran. Práve to zapríčiňuje na Slovensku upršané počasie. Zrážky prinášajú jednotlivé tlakové níže, ktoré sa nad Talianskom prehlbujú a postupujú smerom ku nám. Tieto tlakové útvary prinášajú búrky a lejaky, ktoré vyvolávajú aj povodne.

V Atlantiku je situácia podobná. Priemerná teplota povrchu vody Severného Atlantiku je momentálne +23,7 °C, čo je približne o 1 °C viac, ako je dlhodobý priemer a o +0,3 °C viac, ako je doteraz zaznamenaná maximálna teplota v októbri.

V prípade zatečenia chladnejšieho vzduchu nad tieto veľmi teplé vody dochádza k výraznejšiemu odparovaniu a k následnej tvorbe tlakových níží, ktoré putujú do Európy a prinášajú veterné a upršané počasie.

Niečo podobné sa udeje aj v nadchádzajúcich dňoch. Západne od pobrežia Európy sa pomerne rýchlo prehĺbi tlaková níž, ktorej prehĺbenie bude také výrazné, že dôjde k rapídnej cyklogenéze. O rapídnej cyklogenéze hovoríme vtedy, ak tlak vzduchu poklesne za 24 hodín aspoň o 24 hPa. V prípade blížiacej sa tlakovej níže CIARAN, však podľa prepočtov numerických modelov dôjde za 24 hodín k prehĺbeniu až o 29 až 30 hPa.

Vietor ako pri hurikáne dorazí vo štvrtok

Aktuálne sa tlaková níž nachádza východne od Nového Škótska s tlakom v jej strede okolo 990 hPa. Ešte sa na chvíľu pozastavíme k pomenovaniu tejto tlakovej níže. Medzinárodne je táto tlaková níž pomenovaná ako CIARAN, no v strednej Európe sa držíme menoslovia podľa nemeckých meteorológov, ktorí ju pomenovali ako EMIR. Ak sa teda v najbližších dňoch budete stretávať s názvom CIARAN alebo EMIR, tak vedzte, že ide o tú istú tlakovú níž. Najväčšie škody a jej vplyv však bude v západnej Európe, a tak aj my budeme používať meno CIARAN.

V stredu večer sa CIARAN dostane k pobrežiu Európy a výrazne sa prehĺbi. Tlak v jej strede poklesne až ku 950 hPa. To spôsobí výrazný tlakový gradient naprieč celou Európou, čo prinesie veľmi veterné počasie. Zároveň sa však okolo tejto tlakovej níže zintenzívni juhozápadné prúdenie, a tak bude v Európe síce veterno, ale aj nezvyčajne teplo.

V noci zo stredy na štvrtok udrie orkán najskôr na pobrežie Francúzska a Veľkej Británie. Najsilnejšie nárazy vetra sa očakávajú vo francúzskom Bretónsku, vo Walese, na juhu Anglicka a na severe Francúzska, teda v oblasti Lamanšského prielivu, kde nárazy vetra môžu presahovať rýchlosť 150 km/h, čo môže vyvolať až 10-metrové vlny.

Stred níže sa presunie cez Anglicko nad Severné more. Najintenzívnejšie účinky vetra tak budú vo Veľkej Británii, vo Francúzsku a v oblasti Belgicka či Holandska, kde poryvy vetra budú páchať materiálne škody. Veľmi silný vietor sa však očakáva aj v Nemecku a zosilnie aj na Slovensku. Čo teda čaká naše územie?

CIARAN ovplyvní aj počasie na Slovensku

Výrazný tlakový gradient (rozdiel tlaku viac ako 70 hPa) medzi touto nížou a tlakovou výšou, ktorá sa bude nachádzať nad Tureckom, prinesie veterné počasie aj do mnohých krajín vo vnútrozemí Európy. To zvýrazní ešte ďalšia plytšia tlaková níž, ktorá sa vo štvrtok prehĺbi nad Alpami a v piatok sa bude presúvať rýchlo cez Česko k severovýchodu.

Silný vietor zasiahne aj Slovensko. Vietor začne naberať silu vo štvrtok na poludnie. Najskôr vietor zosilnie na horách a na západnom Slovensku. V piatok ráno však už vietor zosilnie na celom našom území. Na hrebeňoch hôr bude dosahovať poryvy o sile orkánu a mimoriadne veterno bude v celej severozápadnej polovici Slovenska.

Aj v nižších polohách môžu nárazy vetra dosahovať rýchlosť viac ako 80 km/h, čo môže lámať vetvy a konáre. Nie sú však vylúčené ani silnejšie poryvy vetra, ktoré by mohli spôsobiť väčšie škody.

Európu tak v druhej polovici tohto týždňa čaká vyčíňanie orkánu CIARAN a od štvrtkového poludnia buďte obozretní aj vy. Na Slovensku začne silnieť vietor, ktorý vyvrcholí v piatok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd